Tuomas A. Laitisen teos valittiin Kiasman ja AVEKin yhteistuotannoksi ARS17-näyttelyyn

7.6.2016
Kuva: Kansallisgalleria.
ARS17-näyttely avautuu Kiasmassa maaliskuussa 2017. Kuva: Kansallisgalleria.

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin ja Nykytaiteen museo Kiasman yhteistuotantohankkeen taiteilijaksi on valittu Tuomas A. Laitinen (s. 1976).  Hankkeessa etsittiin uutta mediataideteosta digitaalisen murroksen vaikutuksia nykytaiteessa tarkastelevaan ARS17 -näyttelyyn, joka avautuu Kiasmassa maaliskuussa 2017.

Toteutettavaksi valittu Tuomas A. Laitisen teos on valmisteilla olevan Cyborg Agency -teossarjan ensimmäinen osa. Laitinen lähestyy monimuotoisessa videoinstallaatiossaan digitaalista murrosta tuntoaistin kautta. Teoksessa tutkitaan muun muassa erilaisia harvinaisia mineraaleja, joita käytetään esimerkiksi kosketusnäyttöjen valmistuksessa. Lisäksi teoksessa pohditaan sitä, mitä merkitsee näiden materiaalien siirtyminen tulevaisuudessa vielä nykyistäkin enemmän osaksi ihmisten arkea, jolloin ihminen ja koneet lähentyvät toisiaan.

AVEK ja Kiasma myönsivät teokselle yhteensä 30 000 euron tuotantotuen. Teos tulee esille Kiasmaan ARS17-näyttelyyn, joka avautuu maaliskuun lopussa 2017.

AVEK ja Kiasma kertovat tiedotteessaan, että tammikuussa 2016 lanseerattu  yhteistuotantohanke herätti laajaa kiinnostusta. Teosehdotuksia jätettiin yhteensä 60, ja niissä useissa käsiteltiin digitaalisuutta ja sen vaikutusta ihmisten arkeen ja yhteiskuntaan monin eri tavoin.  Valintatyöryhmän mukaan haasteena oli valita teos, joka aihepiirinsä lisäksi samalla täydentäisi näyttelyn teoskokonaisuutta. Valinnan teki työryhmä johon kuuluivat AVEKin tuotantoneuvoja Elena Näsänen sekä Kiasmasta museonjohtaja Leevi Haapala, näyttelyintendentti Marja Sakari, kokoelmaintendentti Arja Miller ja näyttelyamanuenssi Kati Kivinen.

ARS17 on yhdeksäs ARS-näyttelyiden sarjassa, ja se pureutuu globaalin digitaalisen murroksen vaikutuksiin kulttuurissa, taloudessa sekä ihmisten identiteetissä ja käyttäytymisessä.