Turun taidemuseolle Erik Enroth -palkinto taiteilijoiden etujen huomioimisesta

4.10.2017
Kuva Titus Verhe.

Kuvataiteen tekijänoikeusjärjestö Kuvasto on jakanut vuoden 2017 Erik Enroth -muistopalkinnon ensimmäistä kertaa taidemuseolle. Turun taidemuseo sai palkinnon oikeudenmukaisten ja ammattimaisten toimintatapojen johdosta.

Kuvasto palkitsi Turun taidemuseon Erik Enroth -muistopalkinnolla tiistaina 3. lokakuuta. Kuvasto pitää Turun taidemuseota ja sitä hallinnoivaa Konstföreningen i Åbo – Turun Taideyhdistys ry:tä malliesimerkkinä siitä, miten taiteilijan ja museon välisen yhteistyön tulisi sujua.

Kuvaston julkaisemassa tiedotteessa toiminnanjohtaja Tommi Nilsson nostaa esille esimerkiksi Turun taidemuseon näyttelysopimuksen, jonka hän kertoo henkivän kunnioitusta ja ymmärrystä taiteilijan työtä kohtaan.

”Poikkeuksellisen näyttelysopimuksesta tekee se, että sopimuksessa mainitaan sekä taiteilijan tekijänoikeudellinen näyttelykorvaus että näyttelypalkkio, ja tämä on ollut museon toimintatapana jo vuosia”, kertoo Nilsson.

Kuvaston 30-vuotisjuhlan yhteydessä jaettu palkinto sisältää kuvanveistäjä Erkki Kannoston suunnitteleman Erik Enroth -muistomitalin ja 2 000 euron rahapalkinnon. Rahapalkinnolla on tarkoitus tukea Turun taidemuseon Studio- ja Pimiö-tiloissa järjestettäviä näyttelyitä.

Vuodesta 2002 asti jaettu palkinto myönnetään vuosittain henkilöille tai tahoille, jotka ovat toiminnallaan edistäneet taiteilijoiden oikeuksia ja tekijänoikeudellista asemaa. Aiempina vuosina on palkittu muun muassa taidekriitikko Otso Kantokorpi, kuvanveistäjä Eila Hiltunen ja kuvataiteilija Kari Jylhä.