Tuula Närhinen sai Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinnon 2016

14.12.2016
Tuula Närhinen. Kuva Ilkka Pitkänen.
Tuula Närhinen. Kuva Ilkka Pitkänen.

Kuvataiteilija, kuvataiteen tohtori Tuula Närhinen on saanut Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinnon 2016. Närhinen on tunnustettu ja monialainen kuvataiteilija, joka käsittelee taiteellisessa työssään aikamme ekologisia kysymyksiä. Palkinto on taiteilijakollegoiden myöntämä tunnustus ansioituneelle ja ajankohtaiselle kuvataiteilijalle.

Palkinto jaettiin voittajalle keskiviikkona 14. joulukuuta juhlatilaisuudessa Galleria Sculptorissa. Palkinnon jakoi Kone Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin.

Palkinnon saajan on päättänyt Suomen Taiteilijaseuran hallitus, jossa on edustajat kuvataiteen eri välineistä. Hallitus perustelee Tuula Närhisen valintaa seuraavasti:

”Tuula Närhinen on monialaisesti työskentelevä, tunnustettu ja palkittu kuvataiteilija. Närhinen on jo pitkään nostanut työssään esille ajassamme keskeisiä ekologisia kysymyksiä. Hän tuo taiteellisessa työssään esiin luonnonilmiöitä, jotka jäävät monelta meistä huomaamatta. Närhisen kuvataiteen tohtorin opinnäyte taiteellisista menetelmistä luonnonilmiöiden kuvaamisessa on kiinnostava avaus taiteen roolista yhteiskunnassa.”

Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinto

Arvoltaan 7 000 euroa.

Palkintoon varatut rahat ovat peräisin 1900-luvun alkupuolen kuvataidemesenaateilta, jotka lahjoituksillaan halusivat tukea kuvataiteilijoiden työskentelyä. Mesenaattien toiveiden mukaisesti palkinto jaetaan vuorovuosin taidemaalarille ja muille kuvataiteilijoille.

Palkintoa jaettiin aiemmin Palokärki-nimellä. Uudistunut palkinto jaettiin ensi kertaa 2016.

Palkinnon tavoitteena on lisätä suomalaisen kuvataiteen ja kuvataiteilijoiden arvostusta sekä näkyvyyttä.

Tuula Närhinen on kuvatieteilijä, jota kiehtoo meri

Tuula Närhinen on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta ja arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta, ja hän on työskennellyt ammattikuvataiteilijana jo 17 vuoden ajan.

Hänen teoksensa ovat installaatioita, jotka koostuvat muiden muassa valokuvista, videoista, piirustuksista ja veistoksista. Närhisen ilmaisussa on omaleimaisen työskentelymetodin lisäksi elementtejä lähes jokaisen kuvataiteenlajin ominaispiirteistä. Hän itse pitää keskeisimpänä välineenään valokuvaa.

Henkilökohtaisen taiteellisen työskentelynsä lisäksi Närhinen on ansioitunut myös julkisten teosten toteuttajana, viimeisimpänä vuonna 2015 valmistunut Leinelän juna-aseman Animaatio-teos.

Tuula Närhisen kuvataiteen tohtorin opinnäyte Kuvatiede ja luonnontaide. Tutkielma luonnonilmiöiden kuvallisuudesta tarkastettiin tänä syksynä Taideyliopistossa.

”Kuvatieteellä tarkoitan kuvaamisen välineessä tapahtuvaa tiedon muodostusta. Se viittaa tapaan tutkia maailmaa kuvilla ja tehdä asioita näkyviksi”, kertoo Närhinen.

Närhinen on jo pitkään käsitellyt luonnonilmiöitä ja ekologisia kysymyksiä taiteellisessa työssään. Meri on hänelle keskeinen aihe, ja se on läsnä myös hänen arjessaan. Närhinen työskentelee Harakan saarella Helsingin edustalla. Työmatkat hän taittaa soutuveneellä, kun meri on sula.

”Minua kiehtoo meren yllätyksellisyys ja vapauden aspekti.”

Olen todella yllättynyt ja otettu tästä palkinnosta. Sillä on minulle iso merkitys, että tunnustus tulee omilta kollegoilta.

Närhinen on aiemmin voittanut mm. Eduskunnan lisärakennuksen taidekilpailun vuonna 2005. Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinto on hänelle tärkeä, koska tunnustus on taiteilijoiden antama.

”Olen todella yllättynyt ja otettu tästä palkinnosta. Sillä on minulle iso merkitys, että tunnustus tulee omilta kollegoilta.”