Tuuli Kanervan teosehdotus voitti SKjL:n ja Aalto-yliopiston suunnitelukilpailun

24.5.2018

 

Tuuli Kanervan diplomityön kansikuva.

Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton (SKjL) ja Aalto-yliopiston erämaa-ateljee 2.0 -suunnittelukilpailun voittajaksi valittiin Tuuli Kanervan ehdotus Tervapääsky. Teos julkistetaan 24. toukokuuta illalla.

SKjL ja Aalto-yliopisto käynnistivät suunnittelukilpailun arkkitehtiopiskelijoille viime syksynä.

”Tuuli Kanervan Tervapääskyä on mahdotonta kuvitella rakennettavan muualle kuin Karjalohjan Vilniemeen, Aspan huvilan raunioille. Kilpailutyön yllä tuntuu leijuvan mystinen henki, joka hurmasi ohjausryhmän. Omaleimaisuudellaan ja runollisuudellaan se hakee vaikutteita monista ilmansuunnista kuten Aspakin aikoinaan”, kirjoitetaan SKjL:n tiedotteessa.

SKjL sai 1940-luvulla suomalaisen taiteilija ja kulttuuripersoona Georg Sigurd Wettenhovi-Aspan testamenttilahjoituksen nojalla haltuunsa tontin sekä ateljeerakennuksen Karjalohjalla Uudellamaalla. Wettenhovi-Aspa rakennutti 1900-luvun alussa Vilniemeen itse suunnittelemansa pyramidikattoisen huvilan, jossa oli ateljee. Huonokuntoinen huvila purettiin vuonna 1981. Tilalle rakennettiin vuonna 1994 saunamökki, joka nimettiin tontin lahjoittajan mukaan ”Aspan ateljeeksi”. Tällä hetkellä saunamökki toimii kuvataiteilijoiden loma- ja virkistyskäytössä kesäaikaan.

Sarita Poptanin ehdotus oli yleisön suosikki niukalla enemmistöllä neuvoa-antavassa yleisöäänestyksessä. Poptanin ehdotuksen lähtökohtana on ollut teltta – suojan ja turvan antaja. Ehdotusta kiitettiin erityisesti kauneudesta, käytännöllisyydestä ja selkeydestä.

Ohjausryhmä piti molempia ehdotuksia raikkaina, kunnianhimoisina ja rakennustaidetta uudistavina. Ryhmän kuului edustajia SKjL:sta, Aalto-yliopistosta ja Lohjan kaupungilta.

Kanervan ja Poptanin erämaa-ateljee 2.0 -ehdotuksiin voi tutustua täällä.

Kilpailun vastuuhenkilönä on toiminut Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen johtaja, professori Pekka Heikkinen. Taiteen edistämiskeskus (Taike) ja Lohjan kaupunki ovat tukeneet kilpailuhanketta.