Utøyan muistomerkkikilpailun voittaja Jonas Dahlberg mukana Vaalimaan taidekilpailussa

15.5.2015
Vaalimaan taidekilpailuun kutsutut Jonas Dahlberg, Kimmo Schroderus ja William Dennisuk kilpailun avaustapahtumassa. Kuva: Matti Koistinen.
Vaalimaan taidekilpailuun kutsutut Jonas Dahlberg, Kimmo Schroderus ja William Dennisuk kilpailun avaustapahtumassa. Kuva: Matti Koistinen.

Kymenlaakson Liitto järjestää Vaalimaalle taidekilpailun Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kilpailun järjestelyistä vastaa Frei Zimmer Oy, joka on ollut myös vahvasti mukana kilpailun esivalmisteluissa jo keväästä 2013 lähtien.

Kutsukilpailuun osallistuu yksi ympäristötaiteen kuumimmista nimistä Euroopassa, Jonas Dahlberg Ruotsista, sekä Suomessa asuvat William Dennisuk ja Kimmo Schroderus.

Kilpailualue on Vaalimaalle E18-moottoritielle rakennettava suuri, halkaisijaltaan 40-metrinen, kiertoliittymä. Liittymä sijaitsee aivan Vaalimaan raja-aseman ja muiden palveluiden välittömässä läheisyydessä. Itsenäisyyden juhlavuoden sekä taidekilpailun teemana on ”Yhdessä”.

Jonas Dahlberg voitti vuosi sitten Utøyan terrori-iskun muistomerkkikilpailun luonnoksellaan, jossa vesistöön kurottava niemi katkaistaan ja kallioleikkaukseen kaiverretaan iskussa kuolleiden nimet.

William Dennisuk on Suomessa asuva taiteilija, joka yhdistää kuvanveistoa, maisemasuunnittelua ja arkkitehtuuria. Hänen taiteensa tarjoaa kokijalle niin nopeita kuin syvällisempiäkin kokemuksia ympäristöstä.

Kimmo Schroderus on yksi sukupolvensa merkittävimpiä taiteilijoita Suomessa. Hänen monipuolista tuotantoaan yhdistää kiinnostus materiaaleihin, käsityöläismäiseen työskentelyyn ja yksityiskohtien runsauteen.

Kilpailun järjestäjänä toimii Kymenlaakson Liitto. Kilpailua rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö, ympäristöministeriö ja alueen kunnat.

Palkintolautakunta valitsee kilpailun voittajan lokakuussa 2015.