Uuden Linnamon kuvataidepalkinnon ensimmäinen saaja on James Prevett

30.11.2021Kirjoittaja: Hanna Hannus
Kuva: Leena Ylä-Lyly

Uusi Linnamo-palkinto on 15 000 euron suuruinen tunnustus taiteellisessa työssä osoitetusta avarakatseisuudesta. Sen myöntää Olga ja Vilho Linnamon Säätiö, ja palkintoa tullaan jakamaan joka toinen vuosi. Kuvanveistäjä James Prevett on ensimmäinen palkittu.

Uusi kuvataidepalkinto Linnamo-palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa marraskuun lopulla. Ensimmäinen palkinto myönnetään helsinkiläiselle kuvanveistäjälle James Prevettille (s. 1977) taiteellisessa työssä osoitetusta avarakatseisuudesta.

Linnamo-taidepalkinnon suuruus on 15 000 euroa.

Uusi Linnamo-palkinto myönnetään joka toinen vuosi suomalaiselle tai Suomessa vakituisesti toimivalle kokeneelle kuvataiteilijalle tai taiteilijaryhmälle, jonka työskentelyn voi odottaa johtavan kiinnostaville urille myös tulevaisuudessa. Palkinnolla Olga ja Vilho Linnamon Säätiö haluaa antaa tunnustusta kuvataiteen ilmaisuvoimaa elävöittävälle työlle, kokeilevuudelle, joka tapahtuu usein taidemaailman parrasvalojen katveessa.

Palkinto myönnetään läheisessä yhteistyössä osuuskunta Forum Boxin kanssa. Vuodesta 2023 lähtien palkintoon sisältyy mahdollisuus yksityisnäyttelyn pitämiseen Forum Boxissa.

Palkinnon ensimmäinen saaja James Prevett on brittiläinen taiteilija, joka on asunut ja työskennellyt Helsingissä vuodesta 2013 lähtien. Taiteessaan Prevett tekee asioita, joiden ympärille kokoonnutaan – esineitä, tapahtumia, tekstejä ja videoita, jotka usein yhdessä muodostuvat veistokseksi. Prevettin teokset ammentavat monista lähteistä, musiikista runouteen ja monumenttien historiaan. Hän toimii kuvanveiston lehtorina Taideyliopiston kuvataideakatemiassa.

Prevettin teoksia on esitetty laajasti Iso-Britanniassa ja kansainvälisesti muun muassa Suomessa, Thaimaassa, Singaporessa, Yhdysvalloissa, Itävallassa ja Brasiliassa. Hän toimi osana taiteilijoiden, muusikoiden ja arkkitehtien muodostamaa ryhmää, joka edusti Iso-Britanniaa Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa vuonna 2006. Prevettin jatkuva teossarja Patsastellaan: juhlia julkiselle veistokselle kutsuu eri alojen taiteilijoita luomaan uutta Helsingin kaupunkitilassa sijaitsevan veistoksen äärelle.

”Laajentamalla kuvanveiston tilallista ja sosiaalista ulottuvuutta taidemaailman instituutioista kohti kaupunkitilaa, koteja ja sosiaalista mediaa, James Prevett on tuonut virkistävällä tavalla uudenlaista, ennakkoluulotonta ja kokeilevaa otetta Suomessa tehtävän veistotaiteen kentälle”, palkintolautakunta luonnehtii James Prevettin työtä.