Uusi Hippolyte

11.9.2012

Teksti: Ari Saarto
Kuvat: Marja Helander

Valokuvagalleria Hippolyte

Valokuvagalleria Hippolyte on avannut heinäkuussa 2012 ovensa uusissa tiloissa. Tasainen virta vierailijoita on äimistellyt kuinka elokuvateatterista tehtiin valokuvan ja muun nykytaiteen galleriatila perinteikkään arvorakennuksen sisäpihalle Helsingin keskustassa.

Hippolyte on vanhin Suomessa toiminnassa oleva valokuvagalleria, muutaman kuukauden erotuksella Pohjoismaiden toiseksi vanhin. Galleria on nimetty Hippolyte Bayardin mukaan, joka oli yksi valokuvauksen pioneereista, keksijä ja varhaisimman todennetun valokuvanäyttelyn pitäjä Pariisissa 1839. Valokuvagalleria Hippolyte aloitti toimintansa vuonna 1978 Pietarinkadulla ja vuodet 1997–2012 se sijaitsi Kalevankatu 18 B:ssa. Kalevankadun galleriatilat osoittautuivat vuosien saatossa jonkin verran epäkäytännöllisiksi ja rakennusta remontoitiinkin vaiheittain.

Uusi galleriatila on tunnettu aiemmin mm. Lasten Cinema-, Edison- ja Diana -elokuvateattereina ja sillä on ollut monelle Helsingin keskustan katujen tallaajalle tärkeä merkitys yhtenä Helsingin vanhimmista ja muistorikkaimmista elokuvateattereista. Tila on remontoitu sen historiaa kunnioittaen yhteistyössä Trium Arkkitehdit Oy / Arkkitehtitoimisto Kari Hyvärisen kanssa: elokuvasalin rakenteet on säilytetty näyttelyrakenteiden alle, vanha parven kaide nousee muhkeana päätyseinän elementtien keskeltä ja pilasterien huiput ornamentteineen kurkistavat ripustusseinän huipulta. Vanha betonimosaiikki-lattiapinta aulassa on kaivettu esille maton alta, näyttelytilan lattia on puolestaan päällystetty teollisuuskiinteistöistä tutulla, robustilla hiotulla betonipinnalla.

Hanke on ollut suuri ponnistus pienelle taiteilijajärjestölle, sillä kiinteistöä korjattaessa löytyi asbestia ja kreosiittia. Koko salin lattia jouduttin purkamaan maapohjaan asti ja asbestipurku kattoi kaikki elokuvateatterin viimeksi 1970-luvulla laajemmin remontoidut tilat. Koko tämän ajan Valokuvataiteilijoiden Liitto maksoi vuokraa kahdesta eri toimipisteestä.

Suuri näyttelytila, Valokuvagalleria Hippolyte kattaa noin 72 m² ja pieni näyttelytila, studio Hippolyte, noin 13 m². Galleria sijoittuu entiseen elokuvasaliin, joka on kuusi metriä korkea yhtenäinen tila, ja ripustusseinän korkeus on noin viisi metriä. Entisen parven alle erilliseksi tilaksi jaettu studio on korkeudeltaan 2,7 m. Näyttelytiloissa ei ole ikkunoita.

Näyttelyhakemusten lukumäärä on kasvanut. Valinnoista päättää Valokuvataiteilijoiden Liiton hallituksen näyttelytyöryhmä kaksi kertaa vuodessa yhdessä toiminnanjohtajan ja näyttelykoordinaattorin kanssa. Valintaprosessia on haluttu avata ulkopuolista asiantuntijaa käyttämällä; vuonna 2012 valintaan osallistui Kati Ilves, joka toimii kuraattorina Taidemuseo Kumussa, Tallinnassa sekä valokuvataiteen luennoitsijana Eesti Kunstiakadeemiassa.

Gallerian avaaminen sai heti heinäkuussa 2012 kiitettävästi julkisuutta ja uteliasta yleisöä on vieraillut galleriassa kesällä suurin joukoin. Uudet tilat vastaavat ammattimaisen ja varteenotettavan nykytaiteen esittämisen vaatimuksia: näyttelytiloissa on uusi ja ajan tasalla oleva valaistus, joka on saatu omakustannehintaan. Katossa oleva trussi kantaa uusien valaisimien ohella myös turvallisesti esimerkiksi usean dataprojektorin painon. Kookkaat teoslaatikot voi kuljettaa suoraan sisään, ja niille on hyvin varastotilaa. Lyhyesti sanoen: uusi Hippolyte on uljas ja toimiva.

Kirjoittaja on Valokuvataiteilijoiden liiton puheenjohtaja.

http://www.hippolyte.fi/galleria/toiminta.php

http://www.facebook.com/pages/Photographic-Gallery-Hippolyte-Helsinki-Finland/169653017141