Uutta prosenttitaidetta Myllypurossa

18.9.2012
Terike Haapoja:Spectrum, 2012 Maalaus Myllypuron terveysasemalla (14m x 6m). Kuvaaja Terike Haapoja

Myllypuron uudelle terveysasemalle on valmistunut kolme uutta, prosenttiperiaatteella toteutettua taideteosta. Terike Haapojan ”Night Sky” ja Spectrum” sekä Katja Syrjän ”Löytöretki Myllypuroon” -teokset käsittelevät luonnon ilmiöitä ja värejä kahdesta eri näkökulmasta: Haapojan uusia tieteellisiä tutkimuksia ja Syrjän vanhoja käsityömenetelmiä käyttäen.

”Löytöretki Myllypuroon” käsittää kahdeksan teoskokonaisuutta terveysaseman odotus- ja aulatiloissa. Teoksen lähtökohtana ovat paikan kasvit ja niistä uutetut värisävyt, jotka toistuvat teoksissa pieninä kasvivärifragmentteina ja isoina väripintoina seinissä. Syrjän teos pohjautuu taiteilijan havaintoihin, kokemuksiin sekä kuvitteelliseen kertomukseen intiaanista, joka löysi Myllypuron. Teos pohtii myös alueen ympäristöä ja luontoa sekä asukkaiden kulttuurista moninaisuutta. Tekniikoina on kivilitografia, etsaus, serigrafia, kasviväripigmentit sekä ommel paperille. Teokset on toteutettu paperille, puulle ja lasille.

Haapojan suuret teokset sijoittuvat terveysaseman julkisivuun ja sisääntuloaulaan. Koko terveysaseman julkisivun kattava, LED- tekniikalla toteutettu ”Night sky” -valoteos tuo tietoa aurinkotuulen aiheuttamista pohjoisen taivaan revontulista suorana lähetyksenä Myllypuron asukkaiden katseltavaksi. Teoksen 950 valopistettä muodostavat valomeren, joka visualisoi ilmatieteen laitoksen revontulihavaintoverkon dataa reaaliajassa. Ajoittain on siis mahdollista nähdä revontulet Myllypurossa silloin, kun ne valaisevat pohjoisen taivaan. Pimeinä talviöinä julkisivun valopinta näyttää revontulet aaltoilevana värikylpynä.  Kun revontulia ei ole, teos visualisoi maan magneettikentän vaihtelua kuvaavaa magnetometridataa. Teos on toteutettu yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa ja teknisestä toteutuksesta vastaa Obelux oy.

Aulaan sijoittuva ”Spectrum” esittää auringon radiospektriä sellaisena kuin se aurinkotutkimuksen menetelmien kautta nähdään. Kuusi metriä leveä ja 15 metriä korkea, freskomainen maalaus täyttää aulatilan seinän punaisen, keltaisen ja sinisen sävyillä. Teos on tehty yhteystyössä Metsähovin radiotutkimusaseman kanssa.

Myllypuron terveysasema vihittiin käyttöön 11. syyskuuta 2012. Terveysasemalla järjestetään torstaina 20.9.2012 avoimien ovien päivä, jolloin myös molemmat taiteilijat ovat läsnä.