Valokuvataiteilija Jaakko Heikkilälle myönnettiin Barentsin kulttuuristipendi

20.10.2017
Vesi, 2010. Kuva: Jaakko Heikkilä

Torniolainen valokuvataiteilija Jaakko Heikkilä palkittiin työstään 10 000 euron arvoisella kulttuuristipendillä. Heikkilä on työskennellyt uransa aikana eri puolilla Barentsin aluetta. Hänen teostensa aiheet koskevat usein vähemmistökansoja ja kansanryhmiä – ihmisiä, jotka ovat tavalla tai toisella ulkopuolisia omassa ympäristössään.

Barentsin kulttuuristipendit jaettiin ensimmäistä kertaa torstaina 19. lokakuuta. Jaakko Heikkilä vastaanotti stipendin XVI Barentsin euroarktisen neuvoston ulkoministerikokouksessa. Hän oli yksi neljästä stipendin saajasta. Stipendit jaettiin yhtä aikaa jokaisessa Barentsin toimialueen maassa: Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteen mukaan Heikkilä on yksi ensimmäisistä taiteilijoista, joka alkoi työskennellä laajalti Barentsin alueella. Heikkilä on kuvannut muun muassa Venäjän Pomoreita, Karjalan vähemmistöjä Suomessa ja Karjalassa sekä Tornion meänkielistä kulttuuria.

Heikkilä on toiminut vapaana valokuvataiteilijana vuodesta 1990 lähtien. Barentsin alueiden lisäksi hän on työskennellyt myös esimerkiksi Armeniassa, New Yorkin Harlemissa ja Venetsiassa. Hänellä on ollut yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Euroopassa, Yhdysvalloissa sekä Etelä-Amerikassa. Lisäksi Heikkilä on uransa aikana voittanut monia palkintoja. Esimerkiksi vuonna 2002 hän voitti Saksan Hanaussa kansainvälisen taidekilpailun ”Time and Nature”, ja vuonna 2007 hän sai valokuvataiteen valtionpalkinnon.