Valokuvataiteilija Marja Pirilälle Kordelinin säätiön kulttuuripalkinto

6.11.2020
Marja Pirilä. Kuva: Iris Nuutinen

Kordelinin säätiön kulttuuripalkinnolla palkittu valokuvataiteilija Marja Pirilä on tunnettu erityisesti camera obscura -tekniikan taitajana.

Sadatta toimintavuottaan viettävä Alfred Kordelinin säätiö on jakanut 3,6 miljoonaa euroa apurahoja tieteelle ja kulttuurille. Lisäksi säätiö jakoi neljä 30 000 euron arvoista kulttuuripalkintoa, joista yksi myönnettiin valokuvataiteilija Marja Pirilälle.

Marja Pirilä on erikoistunut 1990-luvulta lähtien camera obscura tekniikkaan. Hänet tunnetaan valokuvista, joissa sisä- ja ulkotila sulautuvat toisiinsa luoden unenomaisen todellisuuden. Pirilä valmistui vuonna 1986 valokuvaajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta. Hänen teoksiaan on ollut näyttelyissä Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Aasiassa. Vuonna 2000 Pirilälle myönnettiin valokuvataiteen valtionpalkinto.

Marja Pirilä on omaa tietään kulkeva taiteen tekijä. Hän laajentaa valokuvan ilmaisukeinoja taiteen suuntaan omaperäisin keinoin. Hänen erikoisaluettaan on camera obscura -tekniikka, jota varioidaan monipuolisesti ja yllättävästi. — Hän onnistuu tuomaan esiin myös arkisiin ympäristöihin kätkeytyvää taianomaisuutta”, Kordelinin palkintoperusteluissa todetaan.