Vasemmistoliiton taide- ja kulttuuripoliittisen ohjelman kohta tekijänoikeuskorvauksista herätti huolta

5.9.2018
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson Nuorten Parlamentti -tapahtumassa maaliskuussa. Kuvaaja Hanne Salonen / Eduskunta

Vasemmistoliiton taide- ja kulttuuripoliittinen ohjelma herätti keskustelua. Taiteilijoiden mukaan ohjelmassa halutaan sosialisoida tekijänoikeuspalkkiot.

Huolestuttanut tekstikohta kuuluu tarkalleen näin: ”Tekijänoikeuskorvausten kerääminen ja valvonta saatetaan julkisen vallan tehtäväksi ja tekijänoikeustulot jaetaan taiteilijoille apurahoina”.

Asiaan reagoitiin kiivaasti sosiaalisessa mediassa.

– Puolue haluaa sosialisoida taiteilijoiden työn. Paperissa näkyy muutenkin piraattiaatteen sivallus, kirjailija Karo Hämäläinen kirjoittaa Twitterissä.

Puolueen mukaan kyseessä on virhe.

– Pahoittelemme! Vasemmistoliiton kulttuuripoliittisen ohjelman kirjaus tekijänoikeustuloista on ollut epäselvä ja on siksi herättänyt kysymyksiä puolueen kannoista tekijänoikeuskorvauksiin liittyen. Vasemmistoliiton kulttuuripolitiikan keskeisin lähtökohta on taiteellisen työn tekijöiden aseman ja toimeentulon parantaminen. Tavoitteenamme on tekijänoikeuskorvausten ohjaaminen nykyistä paremmin suoraan tekijälle, ei missään nimessä tekijänoikeuskorvausten vieminen tai tulouttaminen muille, kertoo puheenjohtaja Li Andersson.

– Ohjelmassa on ollut linjaus korvausten perinnän siirtämisestä tekijänoikeusyhdistyksiltä julkisen vallan hoidettavaksi, koska nyky-yhteiskunnassa yhdistysten varassa tapahtuva valvonta on nähty riittämättömänä, eivätkä korvaukset teosten käytöstä ole kattavia. Tämä kohta ohjelmassa on epäselvä eikä edusta puolueen kantaa, siksi se on poistettu. Riippumatta siitä, tapahtuuko tekijänoikeuskorvausten perintä tekijänoikeusyhdistysten tai muun tahon kautta, on tavoitteenamme järjestelmä, joka on kattavampi ja selkämpi kuin nykyinen – niin, että taiteilija saa paremmin tulot teoksensa käytöstä, mutta samalla taide saa kerrostua ja on kansalaisille saavutettavissa.

Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys Kuvaston toiminnanjohtaja Tommi Nilsson pitää tärkeänä sitä, että linjaus julkisen vallan oikeuksista poistettiin ohjelmasta.

– On todella hyvä, että ohjelmassa kiinnitetään periaatteellinen huomio siihen että taiteilijan tulee saada paremmin tuloa teostensa käytöstä. On myös hyvä, että ohjelman linjaus taiteilijoiden oikeuksien siirtämisestä julkisen vallan hoidettavaksi on nyt peruttu. Kaikissa tekijänoikeusjärjestöissä päätäntävallan tulee tietenkin olla oikeudenhaltijoilla itsellään. Tämä on myös EU-lainsäädännön lähtökohta.

Vasemmistoliitto tunnetaan kulttuuri- ja taidemyönteisenä puolueena. Sen taide- ja kulttuuripoliittisessa ohjelmassa muun muassa todetaan, että ”taidetta ja kulttuuria on vaalittava moninaisena ja sen tulee olla kaikkien saatavilla”.

Vasemmistoliiton taide- ja kulttuuripoliittinen ohjelma on hyväksytty puoluehallituksessa 24. huhtikuuta 2018.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.