Verkkomatrikkeli taiteilijan ja ostajan apuvälineenä

14.5.2012

Suomen Taiteilijaseuran ylläpitämä uudistettu verkkomatrikkeli on monipuolinen työkalu, jota voi käyttää mieleisensä taideteoksen ja taiteilijan etsintään. Palvelun alle on koottu kattava tietopaketti suomalaisista ja Suomessa toimivista kuvataiteilijoista. Ennen vuotta 1900 syntyneet taiteilijat ovat matrikkelissa omana kokonaisuutenaan.

Matrikkelia on kehitetty taiteilijan liiketoiminnan apuvälineeksi: tietokantaan on lisätty uusia ominaisuuksia siten, että yleisö ja ammattilaiset pystyvät hyödyntämään sivustoa taidetta hankkiessaan. Uusina ominaisuuksina ovat mm. linkit taiteilijan teosten ostopaikoille ja kattava hakutoiminto, jonka avulla ostaja voi hakea verkkomatrikkelista mieleistä taiteilijaa tai taideteosta. Lisäksi uusi palvelu tarjoaa ostajalle mahdollisuuden tutustua taiteilijoiden tilaustöihin.

Kuvataiteilijamatrikkelin uudistaminen käynnistyi 2008, jatkuen 2009-2011. Se oli osa ART360-hanketta, joka sai rahoitusta Opetusministeriön hallinnonalaisesta valtakunnallisesta Luovien alojen yritystoiminnan kasvun ja kansainvälistymisen Euroopan Sosiaalirahaston kehittämisohjelmasta. Hankkeen rahoittajaviranomaisena on toimi Hämeen ELY-keskus. Verkkomatrikkeli julkaistiin 15.9.2011.

Verkkomatrikkeliin voi tutustua osoitteessa http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi

Tiedoksi taiteilijoille

Taiteilijat ovat päivittäneet tietojaan verkkomatrikkeliin aktiivisesti.  Matrikkeli täydentyy koko ajan yhä kattavammaksi taiteilijarekisteriksi.  Taiteilijat, jotka eivät itse käytä internetiä, on otettu huomioon ja päivitys tehdään pyydettäessä heidän puolestaan. Vaikka taiteilijoilla on usein omat nettisivunsa, kannattaa silti lisätä tietonsa verkkomatrikkeliin, koska verkkomatrikkelin kautta haetaan ostettavia taideteoksia esimerkiksi aiheen, värin ja hinnan mukaan. Sinne voi lisätä myös oman kotisivulinkin.

Taiteilijan omien tietojen päivitys tapahtuu seuraavasti:

Ota yhteys verkkomatrikkelitoimittajaan matrikkeli@artists.fi  sähköpostitse ja ilmoita minkä liiton jäsen olet. Saat tunnuksen ja salasanan. Pääset päivittämään sivujasi verkkomatrikkelin etusivulta kohdasta ”tietojen päivitys”. Päivitysohjeet löytyvät matrikkelin hallintasivulta.

Mikäli et itse käytä internetiä, eikä kukaan päivitä matrikkelia puolestasi, ota yhteys puhelimitse verkkomatrikkelitoimittajaan (Taina Kokkonen, p.040 7057 821, ma-to klo 9-16). Verkkomatrikkelitoimittajalta saat tarkemmat ohjeet materiaalin lähettämisestä.