Viisi vinkkiä Taiken apurahahakuun

20.10.2015Kirjoittaja: Miisa Pulkkinen

Taiteen edistämiskeskuksen apurahahaussa on tänä syksynä merkittäviä muutoksia. Kohde- ja työskentelyapurahoja voi nyt ensi kertaa hakea sähköisesti. Muutoksen myötä muuttuu myös paperilomakkeiden käsittelyn aikataulu. Hakemusten tulee tänä vuonna olla perillä samaan aikaan kun sähköinen haku sulkeutuu eli viimeisenä hakupäivänä klo 16. Taiteilija-lehti kokosi viisi vinkkiä Taiken apurahahakuja helpottamaan.

Hae ajoissa

Hakemuksen lähettämistä ei kannata jättää viimeiseen päivään, vaikka se onkin kaikkein suosituin hakupäivä. Hakemusta voi täydentää aina viimeiseen hakupäivään saakka, jos se on tallennettu järjestelmään jo aiemmin. Kaikkia tietoja ja liitteitä ei siis tarvitse syöttää sähköiseen järjestelmään kerralla. Kohde- ja työskentelyapurahojen hakuaika päättyy 6.11. ja yhteisöavustusten 30.10.2015.

Viimeisen päivän postileima ei enää riitä

Taike suosittelee hakemaan apurahoja verkkohakemuksella, mutta myös paperisia hakemuksia otetaan edelleen vastaan. Erotuksena vanhaan järjestelmään myös paperihakemusten tulee olla perillä Taikessa viimeisenä hakupäivänä klo 16. Saman päivän postileima ei enää riitä. Vain määräajassa saapuneet hakemukset huomioidaan.

Hae sähköisesti

Ensimmäistä kertaa Taiken kaikki apurahat ovat nyt haettavissa sähköisesti. Verkkopalvelu edellyttää hakijalta tunnistautumista esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla. Myös hakemusten asiantuntija-arviointi siirtyy verkkoon, kun aiemmin Taiken toimikuntien ja jaostojen jäsenet ovat tutustuneet hakemuksiin paikan päällä toimistossa. Taiken johtaja Minna Sirnön mukaan sähköisen haun laajentaminen on toivottu muutos sekä Taiken asiakkaille, vertaisarvioijille että virastolle. Sirnö uskoo, että digitaalisessa palveluympäristössä hakemusten käsittelyajat voivat lyhentyä nykyisestä.

Paperisen hakemuksen voi viedä paikan päälle

Paperihakemuksia vastaanotetaan Taiken kaikissa toimipisteissä. Niitä voi tuoda päätoimipisteeseen Hakaniemeen ja kaikkiin aluetoimipisteisiin. Ensimmäistä kertaa voi asioida myös Mikkelin kaupungin asiointi- ja yhteispalvelupisteissä. Mikkelin pisteissä voi myös asioida sähköisesti ja käydä videoneuvotteluja Taiken virkamiehen kanssa.

Panosta kuvaliitteisiin

Laadukkaat kuvaliitteet ovat visuaalisten alojen taiteilijalle eduksi, joten niihin kannattaa panostaa. Portfolion voi rakentaa myös omille kotisivuille, ja hakemukseen voi liittää linkin kotisivuille. Linkki voi olla parempi tapa esitellä omaa taiteellista työtä kuin pakatut liitetiedostot, sillä kuvia pakatessa niiden laatu heikkenee. Ota huomioon kuvien käsittelyn vaikutukset, ja arvioi huolella, mikä muoto sopii parhaiten juuri sinun teoksillesi.