Visuaaliset taiteet saavat ensi vuonna lisärahaa – osa käytetään taiteilijoiden näyttelypalkkioihin

22.12.2016Kirjoittaja: Miisa Pulkkinen

Visuaalisten taiteiden kehittämiseen on ensi vuonna tulossa 600 000 euron lisämääräraha. Osa siitä on pilottirahaa, jolla museot maksavat taiteilijoille näyttelypalkkioita. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen kertoi lisärahasta vastauksena kansanedustaja Paavo Arhinmäelle, joka esitti kirjallisen kysymyksen taiteilijoiden toimeentulon parantamisesta.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki kysyi hallitukselta kirjallisessa kysymyksessään, mitä hallitus aikoo tehdä taiteilijoiden ja kulttuurialan työntekijöiden toimeentulon sekä sosiaali- ja eläketurvan parantamiseksi. Arhinmäki nosti kysymyksessään esiin mm. kuvataiteilijoiden heikon taloudellisen aseman ja riippuvuuden apurahoista.

Ratkaisuksi Arhinmäki esitti näyttelypalkkiosopimusta, jota Suomen Taiteilijaseura on vaatinut Suomeen. Ruotsin MU-sopimusta soveltuvasti vastaava sopimus takaisi taiteilijoille korvauksen museonäyttelyiden eteen tehtävästä työstä. Sopimus on Suomen Taiteilijaseuran päätavoite kuluvalla hallituskaudella. Seuran ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamon tekemän kyselyn mukaan vain aniharva ammattitaiteilija saa säännöllisesti korvauksen  museonäyttelyistä.

Ministeri Grahn-Laasosen mukaan valtio antaa nyt lisärahaa tilanteen korjaamiseksi.

Ministeri Grahn-Laasosen vastauksen mukaan valtio antaa nyt lisärahaa tilanteen korjaamiseksi. Toimenpiteet perustuvat opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmätyöhön, johon myös Suomen Taiteilijaseura osallistui.

Visuaalisten taiteiden kehittämiseen on ensi vuodeksi varattu 600 000 euroa lisärahaa. Siitä osa menee pilottiluonteisesti museoille näyttelypalkkioiden maksamiseen.  Määrärahalla on tarkoitus myös kannustaa museoita noudattamaan suosituksia hyvistä sopimus- ja korvauskäytännöistä.

Grahn-Laasonen mainitsee myös ministeriössä alkavan kaksivuotisen prosessin, jonka tavoitteena on kehittää taide- ja taiteilijapolitiikkaa eri taiteenalojen omista lähtökohdista ja tulevaisuuden näkymistä käsin. Lähtökohta on, että valtio tukee toimivien rakenteiden kehittymistä. Ministeri korostaa, että kullakin taiteenalalla tulee olla rakenteet, jotka tukevat työllisyyttä ja toimeentuloa.

Myös kuvataiteen rakenteiden kehittäminen on Suomen Taiteilijaseuran tavoite kuluvalla hallituskaudella. Seura muistuttaa siitä, että kuvataiteilijat työskentelevät pääsääntöisesti yksin ja ilman taustaorganisaatioiden tukea. Ratkaisuksi ongelmaan seura esittää sekä kattavaa ja keskitettyä edunvalvontaa että kevyitä ja alueellisesti toimivia rakenteita.

Lue myös:

Taiteen ja kulttuurin valtionavustukset uudistuvat – kuvataiteelle tulossa lisää tukea jo ensi vuonna