Visuaalisten taiteiden valtionpalkinnot on jaettu

7.12.2016
Kuva OKM / Katarina Koch
Kuva OKM / Katarina Koch

Arkkitehtuurin, mediataiteen, monialaisen taiteen, muotoilun ja visuaalisten taiteiden valtionpalkinnot 2016 jaettiin tänään. Palkittujen joukossa ovat muiden muassa kuvataiteilija Terike Haapoja ja kirjailija Laura Gustafsson, päätoimittaja ja valokuvaaja Hannamari Shakya sekä Pauliina Turakka Purhonen.

Palkinnot jakoi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen Helsingissä. Kukin veikkausvoittovaroista myönnettävä valtionpalkinto on 13 500 euroa.

Mediataiteen valtionpalkinnon 2016 saivat yhdessä kuvataiteilija Terike Haapoja ja kirjailija Laura Gustafsson vuonna 2012 alkaneesta Toisten historia -projektista, joka tutkii toisten lajien kokemus- ja kulttuurihistoriaa niiden omista näkökulmistaan käsin. Projekti tuottaa rinnakkaishistoriaa, jossa huomioidaan perinteisessä historiankirjoituksessa sivuutetut näkökulmat ja kokemukset. Toisten historian kaksi ensimmäistä osaa olivat Naudan Historian museo ja Oikeusjuttu. Vuonna 2016 Flow Festivaalilla toteutettu Embrace your Empathy toimi alkusoittona Epäihmisyyden museoon, joka oli vahva ja ajankohtainen yhteiskuntapoliittinen kannanotto. Mediataiteen valtionpalkinnon myöntää valtion audiovisuaalinen taidetoimikunta.

Valokuvataiteen valtionpalkinnon sai Raw View -lehden päätoimittaja, valokuvaaja Hannamari Shakya etenkin dokumentaarisen valokuvan edistämisestä. Shakya on työskennellyt valokuvan parissa noin kaksi vuosikymmentä ja edistänyt määrätietoisesti dokumentaarisen valokuvan asiaa sekä vaikuttanut sen kehitykseen. Vuonna 2007 Shakya perusti Photo Raw -lehden, joka nykyään kulkee nimellä Raw View. Kansainvälisesti arvostettu talkoovoimin tehtävä suomen- ja englanninkielisinä painoksina julkaistava lehti käsittelee dokumentaarista valokuvaa. Palkintoperustelujen mukaan tällaisen lehden luominen ei olisi ollut mahdollinen ilman Hannamari Shakyan ainutlaatuista panostusta ja läsnäoloa. Valokuvataiteen valtionpalkinnon myöntää valtion visuaalisten taiteiden toimikunta.

Kuvataiteen valtionpalkinnon sai Pauliina Turakka Purhonen, joka perustelujen mukaan käyttää suvereenisti kuvataiteen perinteisiä keinoja rakentaen niillä omintakeista nykytaidetta. Teoksista muodostuu kertomuksia, jotka ovat samalla sekä ajankohtaisia että ajattomia, henkilökohtaisia ja yleispäteviä. Turakka Purhonen on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2003. Hän on pitänyt useita näyttelyitä Suomessa ja osallistunut ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Lisäksi hän on työskennellyt osana työryhmää teatteri Blaue Fraun kanssa sekä kuvataiteilijana että näyttelijänä. Vuodesta 2015 lähtien Turakka Purhonen on ollut Haihatuksen kuraattoriryhmän jäsen. Turakka Purhonen on työskennellyt vuodet 2012-2016 valtion viisivuotisella taiteilija-apurahalla.  Kuvataiteen valtionpalkinnon myöntää valtion visuaalisten taiteiden toimikunta.

Muotoilun valtionpalkinnon sai Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö ja arkkitehtuurin valtionpalkinnon Arkkitehtitoimisto Livady Oy. Sarjakuvataiteen valtionpalkinnon sai sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen ja monialaisen taiteen valtionpalkinnon harmonikkataiteilija, säveltäjä Kimmo Pohjonen.