Vuoden 2018 IHME-teos esittelee uhanalaisen kovakuoriaislajin Vantaalta

8.11.2017
Nimetön (Hylochares cruentatus): stillkuva Henrik Håkanssonin elokuvasta THE BEETLE, yksityiskohta/IHME-nykytaidefestivaali.

Ruotsalainen taiteilija Henrik Håkansson on valittu ensi vuoden IHME-teoksen tekijäksi. THE BEETLE -teoksessa pohditaan maapallon tilaa hyönteisnäkökulmasta.

IHME-nykytaidefestivaalin kymmenes IHME-teoksen tekijä on Henrik Håkansson. Festivaalin tiedotteessa Håkanssonia kuvaillaan taiteilijana edelläkävijäksi. Hän on esittänyt taiteessaan jo parin vuosikymmenen ajan vaihtoehtoja ihmiskeskeiselle toimijuudelle sekä maailmankuvalle kasvien ja eläinlajien näkökulmasta.

Festivaaleille kutsutaan vuosittain yksi kansainvälinen taiteilija tekemään teoksen julkiseen tilaan. Toiminnanjohtaja Paula Toppilan mukaan Håkansson liittää teokseensa ajankohtaisia kysymyksiä ihmisen ja luonnon suhteesta, ilmastonmuutoksesta, lajien monimuotoisuudesta sekä koko planeetan ekokriisistä. Hyönteislajien massakatoaminen on maailman laajuinen ongelma.

THE BEETLE on elokuva, joka kertoo vantaalaisesta uhanalaisesta kovakuoriaislajista, halavasepikäästä (Hylochares cruentatus), ja sen elinympäristöstä. Halavasepikäs lisääntyy ja kasvaa kosteikossa viihtyvissä pajulajeissa, joita hävitetään tulvien estämiseksi. Teosta on kuvattu kesällä 2017 Vantaan Mätäojalla.