Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija 2017 on Heidi Katajamäki

3.11.2017
Heidi Katajamäki, Säpäle, 2017. Kuva Nina Jääskeläinen.

Seinäjokelainen Heidi Katajamäki voitti Etelä-Pohjanmaan kuvataideverkoston järjestämän Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -kilpailun. Katajamäki osallistui kilpailuun installaatioilla ja seinäpiirroksilla. Hän nousi myös yleisön suosikiksi.

Voittajalle on luvassa:

Kuukauden residenssimahdollisuus Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseon residenssissä Alajärvellä

Näyttely Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseolla

Näyttelykatalogi

Kolmen kuukauden pituinen netti-näyttely Etelä-Pohjanmaan liiton kulttuurisivustolla

 

Tuomaristo valitsi Heidi Katajamäen vuoden nuoreksi eteläpohjalaiseksi taiteilijaksi. Hän voitti myös yleisöäänestyksen 36 prosentilla kaikista annetuista äänistä. Kilpailussa häneltä nähtiin niin installaatioita kuin seinäpiirroksia. Niissä hän on käyttänyt hiiltä ja gessoa kankaalle sekä suoraan seinään.

Tuomaristoon kuuluva Nelimarkkamuseon vs. museotoimenjohtaja Elina Alkio kuvailee voittajan teoksia yhtä aikaa herkiksi ja voimakkaiksi.

”Samoin teoksista välittyy performatiivisuus, joka on tätä hetkeä. Teoksillaan taiteilija tulee ulos perinteisistä taiteen konventioista, mutta lähtee kuitenkin kuvan tekemisen perinteistä ja on taitava piirtäjä”, sanoo Alkio.

Katajamäki on syntynyt Seinäjoella vuonna 1990. Hän valmistui kuvataiteilijaksi (AMK) Lahden taideinstituutista vuonna 2016. Nykyisin hän asuu ja työskentelee Lahdessa.

Teosten lähtöaiheina Katajamäki käyttää omaa kokemusmaailmaansa. Hän on kiinnostunut siitä, mitä ihmisten kuoren alla piilee ja miltä heistä oikeasti tuntuu.

”Olen innostunut tekemään tilasidonnaisia installaatiota, jotka rakentuvat yksittäisistä maalauksistani ja piirustuksistani sekä suoraan tilaan piirretystä tai maalatusta jäljestä. Tuon fyysiseen tilaan näkyväksi sen, miltä sisäinen tilani kulloinkin näyttää. Katsoja voi sukeltaa suoraan installaation sisään ja tarkastella yksittäisiä installaation palasia, tai katsella sitä kauempaa yksittäisenä kokonaisuutena”, Katajamäki kertoo tiedotteessa.

Ensi vuonna Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -kilpailua ei järjestetä. Sen sijaan Seinäjoen taidehallissa nähdään kilpailun kolmen vuoden finalistien yhteisnäyttely. Kilpailun järjestäjät aikovat jatkoa varten uudistaa kilpailun sääntöjä.

Katajamäki pitää taidekilpailuja tärkeänä, sillä niiden tuoma näkyvyys tuo uusia mahdollisuuksia ja tilaisuuksia nuorille taiteilijoille.

”Kuvataide jää helposti muiden taiteenalojen varjoon näkyvyydessä tai muuten mediassa. Ala on kova, ja on erittäin hienoa, että Etelä-Pohjanmaalla tuetaan näin varsinkin nuoria kuvataiteilijoita”, tuore voittaja sanoo.