Reima Nevalainen on Vuoden nuori taiteilija 2016

2.10.2015

Vuoden nuori taiteilija 2016 on taidemaalari Reima Nevalainen. Hän saa Tampereen kaupungin myöntämän 20 000 euron stipendin ja mahdollisuuden yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa sekä Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa.

Reima Nevalainen: Anatomical study I, 2015. Akryyli ja kollaasi kankaalle, 119 x 131 cm.
Reima Nevalainen: Anatomical study I, 2015. Akryyli ja kollaasi kankaalle, 119 x 131 cm.

Reima Nevalainen on kollaasitekniikkaa suosiva maalari. Hänen taiteensa keskiössä on ihminen, elämän kolhima, ristiriitainen ja salaperäinen ihmishahmo, ehkä taiteilijan omakuva, joka tapauksessa ulkopuolisten voimien murjoma hahmo, jonka todellisuus näyttää olevan yhtä hyvin hänen sisällään kuin ulkopuolellaan.

Reima Nevalainen (s. 1984) on järjestyksessä 32. Vuoden nuori taiteilija. Hän asuu ja työskentelee Porvoossa. Nevalainen on opiskellut 2004–2008 Kankaanpään taidekoulussa ja 2003–2004 Oriveden opiston kuvataidelinjalla. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti 2005, ja siitä lähtien hänen teoksiaan on esitelty laajasti yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa sekä Japanissa.
Valtakunnallinen Vuoden nuori taiteilija -tapahtuma syntyi Tampereen Nuorkauppakamarin aloitteesta 1984. Tapahtuma toimii keskustelun herättäjänä ja nykytaiteen näkyvyyden edistäjänä. Palkinnolla pyritään tukemaan kansainvälisesti kiinnostavia alle 35-vuotiaita suomalaistaiteilijoita. Tapahtuman järjestävät Tampereen taidemuseo ja Turussa Aboa Vetus & Ars Nova -museo.

Vuoden nuori taiteilija -tapahtuman toimeenpanijoina ovat Tampereen kaupunki ja Tampereen taidemuseo. Vuoden nuoren taiteilijan valitsee asiantuntijaryhmä. Valintatoimikunnassa ovat edustettuina myös Tampereen taideyhdistys, Suomen Taiteilijaseura ja Tampereen taiteilijaseura. Vuoden 2016 nuoren taiteilijan valinneeseen asiantuntijatyöryhmään kuuluivat museonjohtaja Taina Myllyharjun (pj) lisäksi professori Leevi Haapala, kuraattori Laura Köönikkä, kuvataiteilijat Janne Laine, Hannu Ojala ja Katariina Salmijärvi sekä näyttelypäällikkö .