Vuoden nuori taiteilija 2023 on Eetu Huhtala

16.1.2023
Eetu Huhtala

Kuvanveistäjä Eetu Huhtala on valittu Vuoden 2023 nuoreksi taiteilijaksi. Tunnustukseen kuuluu Tampereen kaupungin myöntämä 20 000 euron stipendi ja mahdollisuus yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa.

Eetu Huhtala (s. 1993 Äänekoskella) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvanveistäjä. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2021.

Eetu Huhtalan teoksia on ollut esillä kuratoiduissa ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyt Helsingissä Project Roomissa ja Galleria Sculptorissa. Huhtala on toteuttanut ensimmäisen julkisen teoksensa Another Helsinkiin Tanssin taloon 2022. Hänen teoksiaan on Jenni ja Antti Wihurin säätiön kokoelmassa Rovaniemen taidemuseossa, Saastamoisen säätiön kokoelmassa EMMA – Espoon modernin taiteen museossa sekä lisäksi monissa yksityiskokoelmissa.

Eetu Huhtalan käsitetaiteellisten ja usein myös kineettisten veistosten lähtökohtana olevat arkiset esineet ja tekniset laitteet on kuvattu etäännyttäen ne alkuperäisestä tehtävästään. Teoksissa näyttää tapahtuvan isoja asioita, mutta todellisuudessa toiminta ei johda mihinkään. Huhtala kuvaa kylpyammetta, joka ei yrityksistä huolimatta täyty vedellä, jääkylmää penkkiä, jossa on mahdotonta istua, alumiinista taloa, josta puuttuu kodin lämpö ja turva, nostamaan kykenemätöntä ketjunostinta sekä liukuportaiden väliin jäänyttä ilmapalloa. Esineet eivät täytä niille asetettua tehtävää ja päämäärää. Ne ovat juuttuneet paikoilleen tai mekaaniseen tarkoituksettomaan toistoonsa.

Eetu Huhtala: Indecisive, 2021. Eri suuntiin pyörivien liukuportaiden kaiteiden väliin jumiin jäänyt ilmapallo pyörii paikallaan ympäri. Kuva: Eetu Huhtala

 

Vuoden 2023 nuoren taiteilijan on valinnut asiantuntijatyöryhmä, johon kuuluivat Tampereen taidemuseon edellinen johtaja Taina Myllyharju (pj) ja edellinen näyttelypäällikkö Maaria Salo, Nykytaiteen museo Kiasman johtaja Leevi Haapala, Finnish Art Agencyn taidekuraattori Laura Köönikkä, Tampereen taiteilijaseuran edustaja, kuvataiteilija Anna Hyrkkänen, Tampereen taideyhdistyksen edustaja Joni Lehtimäki sekä Suomen Taiteilijaseuran edustaja, kuvataiteilija Katariina Salmijärvi.

Valtakunnallinen Vuoden nuori taiteilija -tapahtuma syntyi vuonna 1984 Tampereen Nuorkauppakamarin aloitteesta. Tapahtuma toimii keskustelun herättäjänä ja nykytaiteen näkyvyyden edistäjänä. Palkinnolla pyritään tukemaan kansainvälisesti kiinnostavia alle 35-vuotiaita suomalaistaiteilijoita.