Yhdysvalloissa taiteilijat ja galleriat lakossa Trumpin virkaanastujaispäivänä

20.1.2017Kirjoittaja: Miisa Pulkkinen
#J20ARTSTRIKE lakkokutsu taideorganisaatioille.

Yhdysvalloissa sadat taiteilijat ja kymmenet galleriat ympäri maata ovat tänään lakossa vastalauseena presidentti Donald Trumpin virkaanastujaisille.

#J20ARTSTRIKE -kampanjaa on käyty sosiaalisessa mediassa tammikuun alusta lähtien, kun joukko taiteilijoita ja kriitikoita julkaisi lakkokehotuksen taidealalle e-fluxissa. Sen mukaan allekirjoittaneet vastustavat presidentti Donald Trumpin ajamaa valkoista ylivaltaa, naisvihaa, muukalaisvihaa, militarismia ja oligarkkista hallintatapaa.

Lakkoon osallistuvat taiteilijat kieltäytyvät tänään työskentelemästä, ja galleriat sekä muut kulttuurilaitokset pysyvät kiinni tai järjestävät erityistä ohjelmaa lakon tueksi.

Taiteilijoista lakkojulistuksen ovat allekirjoittaneet mm. taidemaalari Barbara Kruger, valokuvataiteilija Cindy Sherman ja kuvanveistäjä Richard Serra. Lakkoon on liittynyt myös kymmeniä taidegallerioita, taiteilijavetoisia organisaatioita ja museoita ympäri maata.

Lakkokampanja on herättänyt kiivasta keskustelua puolesta ja vastaan. Esimerkiksi kriitikko Jonathan Jones kysyy The Guardianissa, mitä merkitystä yhden päivän lakolla on, ja kuinka se voi vaikuttaa Trumpin politiikkaan. Väittelyä aiheesta käydään myös mm. e-fluxissa.

Seuraa lakkopäivän etenemistä Facebook-tapahtumasta.