Lönnströmin projektihaku päättyi – museo on tyytyväinen haun satoon

4.11.2016
Lönnströmin taidemuseon seuraava nykytaideprojekti julkistetaan Teresiä Lönnströmin syntymäpäivänä joulukuussa. Kuvassa Teresia Lönnströmin 60-vuotissyntymäpäivät hänen kotonaan vuonna 1955.
Lönnströmin taidemuseon seuraava nykytaideprojekti julkistetaan Teresia Lönnströmin syntymäpäivänä joulukuussa. Kuvassa vietetään Teresia Lönnströmin 60-vuotissyntymäpäiviä hänen kotonaan vuonna 1955.

Lönnströmin taidemuseo sai tänä vuonna 94 hakemusta projektihakuunsa. Määrä laski viime vuodesta, mikä museon mukaan oli odotettua. Projektihaku laajan taideprojektin toteuttamiseksi tehtiin nyt toista kertaa. Viime vuonna projektiksi valikoitui IC-98:n Khronoksen talo.

Lokakuun loppuun mennessä museo sai 94 hakemusta nykytaideprojektiksi. Ensimmäisessä haussa viime vuonna hakemuksia tuli lähes 150.

Museon amanuenssi Arja Roivaisen mukaan oli odotettavaa, että hakemusten määrä laskee tänä vuonna. Roivaisen mukaan hakijat ovat nyt ymmärtäneet paremmin, millaisesta projektista on kyse. Hakemuksia ei vielä ole käsitelty mutta alustavasti näyttää siltä, että hakijoissa on paljon taiteilijapareja ja työryhmiä.

Valinta julkistetaan Teresia Lönnströmin syntymäpäivänä joulukuuta. Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiön hallitus valitsee vuosina 2017–2018 toteutettavan projektin valintaraadin ehdotuksen pohjalta. Valintaraatiin kuuluvat Säätiön hallituksen puheenjohtaja Teea Hyytiä, museonjohtaja Jenny Valli ja amanuenssi Arja Roivainen.  

Raumalainen Lönnströmin taidemuseo järjestää vuosittain avoimella haulla valittavan nykytaideprojektin, jonka se toteuttaa yhdessä kuvataiteilijan tai taiteilijaryhmän kanssa. Nyt valittavaan projektiin Säätiön hallitus on varannut työskentelyä varten enintään 30.000 euroa ja tuotantokuluihin enintään 70.000 euroa. Taidemuseo vastaa projektin yleisötyöstä, viestinnästä ja dokumentoinnista. Projektin taidekasvatuksellinen osuus suunnitellaan ja osittain toteutetaan yhdessä taiteilijan kanssa.

 Ensimmäisessä avoimessa haussa valittiin vuosina 2016–2017 toteutettavaksi turkulaisen taiteilijaryhmä IC-98:n ehdotus Khronoksen talo. Ryhmän muodostavat kuvataiteilijat Visa Suonpää (s. 1968) ja Patrik Söderlund (s. 1974). Khronoksen talo on portittomalla teräsverkkoaidalla ympäröity, ihmisiltä suojattu kiinteistö, joka koostuu asuinrakennuksesta ja pihapiiristä. Aidattu kiinteistö jätetään Khronoksen, ajan jumalan kodiksi tuhanneksi vuodeksi.

Lue myös:

IC-98:n Khronoksen talo löytyi Varsinais-Suomen Pöytyältä