Uusi esitys Helsingin Guggenheimista: Museon maksaisivat kaupunki ja tukisäätiö

3.11.2016Kirjoittaja: Miisa Pulkkinen
Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun voittanut työ Art in the City. © Moreau Kusunoki. Kuva: Guggenheim
Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun voittanut työ Art in the City. © Moreau Kusunoki. Kuva: Guggenheim

Helsinki on laatinut uuden ehdotuksen Guggenheim-museon perustamisesta kaupunkiin. Uusi ehdotus perustuu valtion päätökseen olla investoimatta museoon. Nyt maksajana olisivat Helsinki ja Guggenheim Helsingin Tukisäätiö.

Helsinki julkisti uuden ehdotuksensa tänään, ja kaupunginhallitus käsittelee sen jo ensi maanantaina. Uutta ehdotusta ryhdittiin laatimaan, kun valtio ilmoitti syksyn budjettineuvotteluissa, ettei se aio osallistua museon kustannuksiin.

Sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan kaupunki ei ottaisi suunniteltua suurempaa vastuuta museon kustannuksista.

”Tavoitteena on ollut löytää toteuttamiskelpoinen malli, joka ei aseta kaikkea museorakentamisen taloudellista vastuuta Helsingin kaupungille, ja jossa kaupungin rahoitusvastuu pysyy samana kuin mitä se olisi ollut, jos valtio olisi ollut mukana”, toteaa Viljanen tiedotteessa.

Yksityisen rahan osuus on kasvanut

Uutta ehdotuksessa on, että Guggenheim Helsingin Tukisäätiö pistää hankkeeseen peräti 66,4 miljoonaa euroa yksityistä rahaa. Uusia lahjoituksia on saatu säätiöiltä.

Guggenheim Helsinki -museon arvioidut rakentamiskustannukset ovat 130 miljoonaa euroa. Kaupunki rahoittaisi museon rakentamista enintään 80 miljoonalla eurolla ja Guggenheim Helsingin Tukisäätiö 15 miljoonalla eurolla. Loppuraha on lainaa, jonka ottaa tukisäätiö.

Uudessa mallissa Helsingin kaupunki olisi museorakennuksen pääasiallinen omistaja ja vastaisi sen tilakustannuksista, mutta kaupunki ei muuten rahoittaisi museon toimintaa. Tilakustannukset museosta olisivat vuodessa noin 6,5 miljoonaa euroa.

Varsinaisesta toiminnasta vastaisi Guggenheim Helsingin Tukisäätiö mutta valtio myöntäisi toiminnalle vuosittaisen tuen. Solomon R. Guggenheim -säätiö on nyt tullut vastaan vuosittaisissa lisentti- ja hallintomaksuissa, jotka ovat laskeneet noin 18,4 miljoonaan euroon (20 miljoonaan dollariin)  20 vuodessa. Aiempi summa oli 30 miljoonaa dollaria eli maksut ovat laskeneet 10 miljoonaa dollaria.

Guggenheim Helsinkiin tulisi vapaan taiteen galleria

”Museon tulee ylläpitää ns. vapaan taiteen galleriaa ja tuoda näinkin uutta taiteen toimijoille Helsingissä. Guggenheim Helsinki toimisi tiiviissä yhteistyössä muiden Helsingin museoiden kanssa, osana Helsingin taidemuseokenttää. Yhteistyötä olisi myös muiden taide- ja kulttuuriorganisaatioiden kanssa Suomessa ja ulkomailla”, linjaa apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen tiedotteessa.

Tänään julkaistussa Guggenheim Helsinki -hanketta käsittelevän työryhmän muistiossa mainitaan myös, että Guggenheim-verkoston yhteistyö ja suhteet kansainväliseen museokenttään ”loisivat suomalaisille taiteilijoille lisää mahdollisuuksia menestyä kansainvälisillä areenoilla”. Muistiossa ei kuitenkaan kerrota, miten yhteistyö käytännössä toimisi ja kuinka montaa taiteilijaa se koskisi.

Uusi Guggenheim Helsinki -hanke etenee kaupunginhallituksen käsittelyyn jo ensi maanantaina. Lopullisen päätöksen museon rakentamisesta tai hankkeen hylkäämisestä tekee kaupunginvaltuusto marraskuun lopussa.

 Lue myös:

Kommentti: Mitä suomalainen kuvataiteilija saisi Guggenheim Helsingiltä?