Pääkirjoitus: Kuvataiteen vuosi 2016 – huonoja ja hyviä uutisia

21.12.2015

Itsensä työllistäjät kokivat vuoden päätteeksi ikävän yllätyksen. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntahyväksyi joulukuun alussa hallituksen esityksen HE 94/2015, joka muuttaa työttömyysetuuksien rahoituksesta annettua lakia ja työttömyysturvalakia. Eduskunta hyväksyi lain viime viikolla, juuri ennen lomille lähtöä, ja laki tulee voimaan jo tammikuussa 2016.

Hallituksen mukaan uusi laki ei heikennä itsensä työllistäjän asemaa, vaan työttömyysturvan piiriin pikemminkin paranee. Miksi lakimuutos herätti niin paljon närää ja huolta? Viime viikolla sadat itsensä työllistäjät osoittivat mieltä lakimuutosta vastaan, ja muutosta vastustava adressi on kerännyt jo yli 20 000 nimeä.

Moitittavaa on ainakin tavassa, jolla laki valmisteltiin. Monet luovan työn tekijöitä edustavat järjestöt jättivät valiokunnalle asiasta lausuntonsa, vaikka niitä ei järjestöiltä pyydetty. Myös Suomen Taiteilijaseura jätti lakiesitykseen lausunnon, ja STS moitti tapaa, jolla lakia oli valmisteltu. Pikaisen lainvalmistelun jäljiltä itsensä työllistäjät itse kokivat tulleensa sivuutetuiksi päätöksessä, jolla voi olla heidän asemaansa kauaskantoisia vaikutuksia. Moni kysymys jäi vastaamatta, ja epätietoisuus uuden lain tulkinnasta vallitsee edelleen kun laki astuu voimaan. STS odottaa nyt, kuinka TE-toimistoja tullaan lakimuutoksesta ohjeistamaan. Suomen Taiteilijaseura toivoo kuulevansa myös kentältä, jos lain tulkinta hallituksen vakuutteluista huolimatta kiristyy.

Kuvataiteen vuosi 2016 alkaa muillakin tavoin epäonnisesti. Checkpoint Helsinki sai joulun alla kuulla, ettei Helsingin kaupunki jatka sen toiminnan tukemista. Nyt nykytaideorganisaatio etsii uusia tapoja jatkaa. Katse on jo vuodessa 2017, mutta suunnitelmia ei voida viedä eteenpäin ennen kuin rahoitus varmistuu.

Jotta alkava vuosi ei vaikuttaisi niin synkältä, Taiteilija-lehti tuo esiin kaksi myönteistä esimerkkiä ensi vuoden parannuksista. Monien taiteilijoiden toiveisiin vastattiin, kun samainen Helsingin kaupunki päätti vuokrata puolet Lapinlahden sairaalasta Osuuskunta Lapinlahden Tilajakamolle. Tyhjät tilat saadaan pian eri alojen taiteilijoiden ja luovan työn tekijöiden käyttöön.

Iloisia uutisia on myös valtion talousarviossa vuodelle 2016. Vaikka kulttuurin ja taiteen tuki kaikkiaan pienenee viime vuodesta 13 miljoonalla eurolla, kuvataiteen tuessa ei ole suuria leikkauksia. Mediataiteen asema valtion talousarviossa kohenee, kun mediataiteen budjettirivi ensi kertaa sisältää sekä opetus- ja kulttuuriministeriön että Taiteen edistämiskeskuksen jakamat tuet. Suomen Mediataideverkosto on ajanut muutosta pitkään, sillä se mahdollistaa mediataiteen tukien järjestelmällisen seuraamisen. Muutos tuo mediataiteen muiden taiteenlajien rinnalle. Jo vuoden kuluttua nähdään, kuinka mediataiteen tuki Suomessa todellisuudessa kehittyy.

 Taiteilija-lehden lukijamäärä on kasvanut tänä vuonna huomattavasti. Lehden ulkoasu ja linja uudistuivat keväällä, ja joulun alla lehdellä on ollut yli 7 000 lukijaa kuukaudessa. Luvut todistavat, että lehtiuudistus tuli tarpeeseen. Kiitän lämpimästi teitä lukijoita luottamuksestanne, ja pyrin myös ensi vuonna parhaani mukaan tarjoamaan tietoa ja näkökulmia, jotka auttavat kuvataiteilijoita toimimaan ammatissaan.

Mukavaa joulunaikaa ja onnea alkavalle vuodelle!

miisa_artikkelikuva

Miisa Pulkkinen

Taiteilija-lehden päätoimittaja