TaideRäTTäRI

5.11.2013

taiderattari6_

Teksti ja kuvat: Pia Feinik

TaideRäTTäRI on kymmenhenkisen Taide Pop Up -taiteilijaryhmän luova lääke lahjaongelmiin ja pika-apu akuuttiin taiteen tarpeeseen.

Tämän kurveissa viehättävästi g-voimia vastustavan ja töyssyissä vain sulokkaasti niiaavan auton saattoi kesän 2013 ajan tilata kotiinsa, työpaikalle tai vaikkapa yllätykseksi juhliinsa veloituksetta ja ilman minkäänlaista ostovelvoitetta rättärin numeroon soittamalla.

Auton kyytiin oli pakattuna yli sata taideteosta maalauksista ja taidegrafiikasta piirroksiin ja veistoksiin, joihin saattoi tutustua tai tehdä teosvarauksen ennakkoon Taide Pop Up ryhmän Facebook -sivuilla. Teosten hinnat olivat muutamasta kympistä muutamaan sataseen ja mukana oli sekä kehystettyjä että kehystämättömiä teoksia, joskin valmiiksi kehystetyt teokset tekivät selvästi paremmin kauppansa.

TaideRäTTäRi palveli asiakkaitaan touko- ja kesäkuun ajan joka päivä, heinä-elokuussa päivystys piti edelleen huolen taiteen saatavuudesta Pirkanmaan alueella, muille maille ja alueille rättärillä on postituspalvelu. Kesän jäähyväiskeikkansa TaideRäTTäRI teki Tampereen Hämeenpuiston Puistofiestassa elokuun puolivälissä.

TaideRäTTäRI on vuoden -87 CV2 ja kotoisin Hollannista, josta sen nykyinen omistaja kävi kaunokaisen hakemassa hellään huomaansa vuonna -89.  Klassisen kurvikkaat muodot kätkevät sisälleen 600 kuutioisen moottorin, jolla on tähän mennessä nautiskeltu reilu 80 000 kilometriä. Vaihteisto on matkan varrella kertaalleen uusittu, samoin maalipinta, mutta muutoin tämä unelmien lulla on alkuperäisessä kuosissaan aina penkien päällysiä myöten.

RäTTäRIn muotoilu on aseistariisuvaa ja laitteen hurmaava liikekieli saa kanssakulkijat nostamaan suupielensä tavallista korkeammalle, toisinaan myös kädet heilahtavat kuin huomaamatta varauksettomaan tervehdykseen.

TaideRäTTäRI otettiin kaikkialla vastaan hurmion ja ihastuksen sekaisin tuntein. Kesän aikana rättäri hoiti toistakymmentä taidekeikkaa ja sulokkuudellaan auttoi Pop Up Taide -ryhmän taiteilijoita madaltamaan taiteen kohtaamisen ja taiteen hankkimisen kynnystä. TaideRäTTäRI tilattiin muun muassa yllätykseksi synttäreille, ohjelmanumeroksi Tamperetalolle ja ilostuttajaksi vanhuksille.

taiderattari_w

Vaikka tempaus oli suunnattu Pirkanmaalle, soittoja tuli ympäri maata. Kaupungilla ajellessaan saattoi TaideRäTTäRIn puhelin soida kun kanssa-autoilijat tahtoivat ilmaista ihastustaan, vielä useammin ikkunoissa oli iloisia kasvoja ja peukkuja pystyssä. Toreilla ja parkkipaikoilla TaideRäTTäRI keräsi ympärilleen kaiken ikäisiä ihalijoita ja siinä sivussa oli helppoa ujuttaa juttuun mukaan myös hienoista taidepropagandaakin.

TaideRäTTäRIn kautta myytiin yhteensä 25 taideteosta ympäri Pirkanmaata ja auton mittariin kertyi yhdistettyä huvi- ja työajelua yhteensä 500 km. Matkan varrelle mahtui neljä hinausta ja runsain mitoin pääasiassa iloisia tööttäilyjä. Kuluja koko kesän lennokkaimmasta projektista kertyi vain noin 30 euroa taiteilija kohden.

Kirjoittaja on FM (kulttuuripolitiikka), kuvataiteilija ja Aalto –yliopisto tohtoriopiskelija

Taide Pop UP taiteilijat: Pia Feinik, Heta Laitakari, Pälvi Hanni, Tiina Huhtinen, Siistonen,  Marianne Laiti,  Janne Laine, Hannamari Matikainen,  Anne Mäkelä, Johanna Pihlajamaa, Annu Salminen. Ryhmän tavoitteena on tehdä tunnetuksi taiteilijoita ja taiteilijan työtä ja parhaalla mahdollisella tavalla madaltaa taiteen ostamisen kynnystä. Taide Pop Up on taidetta suoraan taiteilijoilta.

TaideRÄTTÄRI ja Taide POP UP muualla:

Aamulehti: ”Apua täällä tarvitaan taidetta”

Nokian Uutiset: ”Nyt taidetta voi tilata kotiinsa kuin pizzan”

Tietoa Taide Pop UPin meneillään olevista ja tulossa olevista tapahtumista

Lue myös aikaisemmat jutut Taide Pop UPista:

Tapaus Taide POP UP Tampere: osa 1/2

Tapaus Taide POP UP Tampere: osa 2/2