Flow Festival on myös mediataiteen juhlaa

11.8.2019Kirjoittaja: Rosa Kuosmanen
Kuva- ja esitystaiteella on ollut keskeinen rooli Flow Festivalissa alusta lähtien. Kuva: Petri Anttila / Flow Festival

Tänä viikonloppuna Helsingin Suvilahdessa järjestettävän Flow Festivalin kävijät pääsevät nauttimaan musiikin lisäksi monipuolisesta kuva- ja esitystaidetarjonnasta. Kuvataiteilijat Hanna Saarikoski ja Vappu Rossi tuovat festivaaleille mediataidetta ja toivovat nykytaiteelle yhä enemmän esityspaikkoja kaupunkitilaan.

Kaupunkikulttuuritapahtuma Flow Festivalin kymmenet tuhannet festivaalikävijät altistuvat viikonlopun aikana musiikin lisäksi kuvataiteelle. Mediataidekokonaisuudessa nähdään videoteoksia Hanna Saarikoskelta ja Vappu Rossilta. Alueelle rakennettu esitystila Pink Space taas esittelee erityisesti runoutta, performanssitaidetta ja videoinstallaatioita esiintyviltä taiteilijoilta. Kuva- ja esitystaiteella on ollut keskeinen rooli Flowssa alusta lähtien.

Vappu Rossin kaksi videoteosta esitetään Flow Festivalilla lauantaina ja sunnuntaina. ”Erilaiset esityspaikat tuovat tuttuunkin teokseen aina uusia tasoja”, hän sanoo. Kuva: Rosa Kuosmanen

”Flow on ennen kaikkea kaupunkikulttuurifestivaali ja on tärkeää, että myös kuvataide on näyttävästi esillä. Festivaali on pitänyt kiinni mediataiteen korkeasta tasosta ja etsinyt sille vuosittain uusia esityspaikkoja. Ammattitaiteilijoiden teosten myötä taide ei ole vain jossain taustalla, vaan olennainen osa festivaalin ohjelmistoa”, mediataidekokonaisuuden kuraattori Emmi Kattelus toteaa.

Saarikosken ja Rossin videoteokset pyörivät sekä kauppakeskus Redin ulkonäytöillä että festivaalialueella Voimalassa. Teosten yleisöpotentiaali lähentelee viikonlopun aikana kuusinumeroista lukua. Uudenlaisessa esitysympäristössä työskentely ja erilaisten yleisöjen tavoittaminen on ollut projektissa molemmille taiteilijoille innostavaa.

”Luonnollisesti tällaisessa isossa tapahtumassa ihmisiä voi olla hankala saada pysähtymään taiteen äärelle. Mutta kyllä epätavalliset esitysympäristöt pakostikin tuovat kuvataiteen jossain määrin myös täysin uusien yleisöjen ulottuville”, Vappu Rossi sanoo.

Rossi esittää festivaalilla kaksi videoteosta, Avioliitto ja Hyvästi, varjoinen. Hänen mediateoksilleen on yhteistä muutoksen ja ajan kulumisen pohdinta ja sen näkyväksi tekeminen. Sekä Rossin että Hanna Saarikosken teoksille on yhteistä hidas muutos, rauhallinen rytmi ja teemoissa esiintyvät identiteettikysymykset.

”Mediataide istuu toki hyvin luontevasti hyvin festivaaliympäristöön, jossa on paljon visuaalisia elementtejä ja kaikkialla ympärillä tapahtuu koko ajan. Tällaiset hitaat teokset tekevät mielestäni tosi kiinnostavan kontrastin nimenomaan tähän ympäristöön”, Rossi toteaa.

Hanna Saarikoski yhdistää tuotannossaan maalausta, piirtämistä, videotaidetta, installaatioita ja performatiivisia elementtejä. Hänen festivaalilla esitettävässä teoksessaan Eyeliner nainen piirtää kasvojensa ääriviivoja mustalla silmienrajaustussilla. Saarikoskesta on ainoastaan rikastuttavaa, kun pääsee esittämään teostaan erilaisissa konteksteissa.

”Festivaalilla kokonaisvaltainen ympäristö, muut ihmiset, musiikki ja kaikki muu ympärillä vaikuttavat taidekokemukseen. Erityisesti Redin mainostaulu esitysalustana on oman teokseni kohdalla kiinnostava, koska olen kuvassa itse ja käytän siinä meikkikynää. Niinpä se keskustelee esimerkiksi meikkimainoskuvaston kanssa.”

”Esitysformaattinsa kautta videotaide löytää luontevasti täältä paikkansa, mutta toisaalta olisi hienoa nähdä myös vaikka maalaustaidetta osana festivaalia”, kuvataiteilija Hanna Saarikoski pohtii. Kuva: Rosa Kuosmanen

Vappu Rossi on samaa mieltä siitä, että oman teoksensa näkeminen uusin silmin ja erilaisessa ympäristössä on parhaimmillaan avartavaa. Hänelle festivaaliosallistuminen on myös mahdollisuus esitellä omaa työskentelyä laajemmin. Tässä myös sosiaalisella medialla on nykyään entistä suurempi merkitys.

”On aina hienoa, kun tuttu teos pääsee esille uudentyyppisessä ympäristössä ja näyttäytyy taas itsellekin vähän erilaisena. Toki osallistumisesta on tullut jo tässä vaiheessa positiivista huomiota – kyllä sillä kuuluisalla näkyvyydelläkin on taiteilijalle iso merkitys.”

Erityisesti Redin päätös luovuttaa mainostaulunsa viikonlopun ajaksi kuvataiteen käyttöön saa taiteilijoilta kiitosta. Vappu Rossi toivoo, että kaupunkitilassa olevia näyttöjä ja julkisia tiloja voitaisiin hyödyntää enemmänkin taiteen esitysalustoina. Hyvä kokemus oli esimerkiksi AV-arkin, Kiasman ja Helsingin kaupunginorkesteri Visuaalinen alkusoitto -yhteistyöhanke, jonka kautta Rossin teos oli viime syksynä esillä Musiikkitalon mediaseinällä.

”Tämän tyyppisiä yhteistöitä voisi ehdottomasti kehitellä enemmänkin, siten että kaupunkitilaa annettaisiin eri tavoin taiteen käyttöön. Tällaiset hyvät ja näyttävät esimerkit voivat rohkaista muitakin tajuamaan, että taidetta voi käyttää näinkin.”

Hanna Saarikoski on samaa mieltä.

”Mitä enemmän taiteelle löytyy tällaisia luontevia tapoja olla kaikkien tavoitettavissa, sitä parempi.”