Barometrin julkistustilaisuudessa liveklubi Semifinalissa eri alojen taiteilijat kertoivat kokemuksiaan. Kuvassa vasemmalta keskustelua juontamassa Cuporen erikoistutkija Sari Karttunen, paneelissa kuvataiteilija Niko Saarinen, näyttelijä Sari Havas, kirjailija Rosa Liksom ja muusikko Pekko Käppi.

Tutkimus: taiteilijat rahoittavat taiteen tekemistä usein muilla töillä

Barometrin mukaan taiteilijoiden osaamista ja ammattitaitoa hyödynnetään monilla eri toimialoilla ja tehtävissä. Taiteilijoista kuitenkin vain harva kertoo rahoittavansa mielellään taiteen tekemistä muiden töiden tekemisellä.

Tämän vuoden taiteen ja kulttuurin barometri keskittyy taiteilijan työn moniin muotoihin.

Tutkimuksessa kyseltiin eri alojen taiteilijoilta monitaiteisesta työskentelystä sekä siitä, mitä kaikkea muuta kuin itse taiteellista työskentelyä taiteilijan työhön kuuluu.

Taiteen tekemisen ohessa tehdään paljon muuta työtä

Kyselyssä saatiin tietoa siitä, miten taiteilijoiden ansiot ja toisaalta ajankäyttö jakaantuvat erilaisen työn ja toimeentulon muotojen välillä. Varsinaisen taiteen tekemisen ohella tarkasteltiin taiteen tekemistä mahdollistavaa työtä kuten apurahojen hakua ja oman työn markkinointia, taiteilijan ammattitaitoa edellyttävää työtä kuten opetusta sekä taiteilijan ammattitaitoon liittymätöntä työtä.

Vastaajista yli puolet (59 %) oli tehnyt muuta taiteilijan ammattitaitoa edellyttävää työtä kuin varsinaista taiteen tekemistä. Näihin kuuluivat esimerkiksi taiteen perusopetus, taidehallinto ja journalismi. Barometrin mukaan taiteilijoiden osaamista ja ammattitaitoa hyödynnetään monilla eri toimialoilla ja tehtävissä.

Puolet taiteilijoista kokee, että taiteen tekemiseen jää liian vähän aikaa muiden töiden tekemisen vuoksi.

Visuaalisen taiteen edustajat arvioivat, että keskimäärin heidän kokonaistuloistaan neljännes (24 %) muodostuu muusta taiteilijan ammattitaitoa edellyttävästä työstä. Keskimäärin pienempi osa heidän kokonaistuloistaan (12 %) muodostuu työstä, joka ei liity taiteilijan ammattiin.

– Taiteilijat rahoittavat taiteen tekemistä muilla töillä, Cuporen erikoistutkija Anna Kanerva kertoi barometrin julkistustilaisuudessa Helsingissä huhtikuussa.

Taiteilijoista kuitenkin vain harva (16 %) kertoo rahoittavansa mielellään taiteen tekemistä muiden töiden tekemisellä. Puolet kokee, että taiteen tekemiseen jää liian vähän aikaa muiden töiden tekemisen vuoksi.

Keskeisin syy muun kuin taiteellisen työn tekemiseen on toimeentulon varmistaminen.

– Moni taiteilija tekee useita eri töitä. Tämä ei ole yleisesti tyypillistä suomalaisilla työmarkkinoilla. Tilastojen mukaan suomalaisista vain 5,2 % tekee sivutöitä, huomautti julkistustilaisuudessa erikoistutkija Minna Ruusuvirta Cuporesta.

Yllätyksenä ei tullut se tieto, että taiteenalojen välillä on rakenteista ja työn luonteesta johtuvia eroja. Palkkatyönä taidetta tehdään harvimmin kirjallisuuden ja visuaalisten taiteiden aloilla.


Ilmaisen työn kulttuuri elää edelleen

Hälyttävästi jopa kolme neljästä taiteilijasta kertoi kyselyssä joutuvansa tekemään palkatonta työtä säännöllisesti.

Jopa kolme neljästä taiteilijasta kertoi kyselyssä joutuvansa tekemään palkatonta työtä säännöllisesti.

Taiteenalojen välillä ei havaittu merkittäviä eroja ilmaisen työn kulttuurissa. Barometrin tutkijat tulkitsevat, että taiteen alalla on yleisesti edelleen paljon toimintamalleja, jotka ylläpitävät palkattoman työn tekemistä.

Barometrin teettivät Taiteen edistämiskeskus ja Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore. Kyselyyn vastasi 1417 eri alojen taiteilijaa, joista visuaalisia taiteita edusti jopa 45 % vastaajista.

Barometritutkimusta on toteutettu vuodesta 2015 lähtien vaihtelevilla teemoilla.