Kari Toiviainen. Kuva: Anu Pasanen

Tilaa taiteilijuuteen –hanke edistää saavutettavampaa taiteen kenttää

Kaksivuotinen hanke (2022-2024) edistää vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden yhdenvertaisuutta. Taiteilija-lehti haastatteli hankkeen projektijohtajaa Maija Karhusta, sekä kahta residensseihin osallistunutta taiteilijaa.   

Tilaa taiteilijuuteen: vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden yhdenvertaisuus -hanke on Koneen Säätiön rahoittama, ja hankkeen toteuttaa Kulttuuria kaikille -palvelu. Hankkeen tavoitteena on tarjota enemmän tilaa, mahdollisuuksia ja tunnustusta vammaisten taiteilijoiden työlle, sekä yhdenvertaistaa taiteen kenttää.   

Taiteilija-lehti haastatteli hankkeen projektijohtaja Maija Karhusta, joka kertoi hankkeen etenemisestä, osa-alueista sekä saavutettavuuden edistämisen tarpeista myös Tilaa taiteilijuuteen –hankkeen loppumisen jälkeen.   

Karhunen kertoo kaksivuotisessa hankkeessa olevan nyt meneillään loppukiri, sillä Tilaa taiteilijuuteen -hanke päättyy helmikuussa 2024. Koneen Säätiön rahoitus hankkeelle on ollut tärkeää sen toteutuksen kannalta.   

-Resurssit ovat mahdollistaneet aktiivisen tekemisen ja toteutuksen, Karhunen kertoo.   

Hän huomauttaa, että Kulttuuria kaikille -palvelu on jo pitkään kerännyt ja jakanut tietoa taidekentän esteellisyydestä ja haasteista. Tilaa taiteilijuuteen –hankkeen myötä on pystytty tekemään ja kokeilemaan käytännössä keinoja, joilla jo tunnettuihin haasteisiin on pystytty reagoimaan esimerkiksi saavutettavampien residenssien keinoin.   

-Kahdessa vuodessa ei ehdi maailmaa muuttamaan, mutta askeleita saadaan otettua, Karhunen toteaa.   

Saavutettavamman residenssityöskentelyn puolesta  

Yksi merkittävä osa Tilaa taiteilijuuteen –hanketta oli juuri sen residenssitoiminta. Hankkeen aluksi keväällä 2022 järjestettiin avoin taiteilijahaku, josta valittiin taiteilijat työskentelemään eri pituisiin residenssijaksoihin.   

Tilaa taiteilijuuteen -ryhmänäyttelyn avajaiset huhtikuussa 2023. Kuva: Jari Hannuniemi / Aineen taidemuseo

Residenssiohjelmien taiteilijoilta nähtiin näyttelyitä Torniossa ja Haaparannassa, ja keväällä 2023 isompi ryhmänäyttely toteutettiin Aineen taidemuseossa residenssitaiteilijoiden teoksista. Hankkeen nimeä kantanut ryhmänäyttely Tilaa taiteilijuuteen kokosi yhteen residensseissä työskennelleet taiteilijat ja taiteilijaparit: Sofia Karinen, Aino Laiho & Olga Green, Kari Toiviainen sekä Maarit Hedman & Anu Haapanen.   

Residenssikokemuksiaan Taiteilija –lehdelle jakoivat taiteilijat Kari Toiviainen sekä Sofia Karinen. Kari Toiviainen työskenteli residenssissä Haaparannan Svefi Matkustajakodissa, ja Sofia Karinen puolestaan Torniossa Vilppolan residenssissä.   

-Saavutettavuuden kannalta sijainti oli hyvä – rajan pinnassa, lähellä kaikkea, Toiviainen kuvailee Haaparannan residenssiä. Hän kertoo tarvinneensa työtilaksi yksinkertaisen huoneen, sillä Toiviaisen taiteellinen työskentely residenssissä painottui paikan päällä kuvattujen videosisältöjen koostamiseen.   

Karinen puolestaan kehui Tornion residenssin sijaintia helpon Ouluun kulkemisen vuoksi, sekä kuvaili kauniin residenssin ja uuden ympäristön tarjonneen antoisat puitteet maalauksen parissa työskentelyyn.    

Residenssien jälkeen molemmat taiteilijat pääsivät toteuttamaan ensimmäiset yksityisnäyttelynsä residenssissä syntyneiden töiden esittämiseksi.

Kari Toiviaisella on kokemusta museoiden näyttelytoiminnasta jo 20 vuoden ajalta, mutta ensimmäinen oma näyttely on odottanut vuoroaan. Hän koki Tilaa taiteilijuuteen –hankkeen etenemisen taideteosten työstöstä näyttelyyn hyvin organisoiduksi prosessiksi, ja kehui etenkin ilmapiiriä prosessin aikana.    

-Kaikki toimi myös hyvässä hengessä ja ystävällisissä merkeissä. Tämä on minulle hyvin tärkeää, henkilökohtaisesti, Toiviainen kehui. Myös Sofia Karinen kiittelee mukavasti sujuneen näyttelyprosessin helppoutta.  

Ohjeistukseksi kaikille residenssejä järjestäville tahoille on nyt tekeillä Näin teet residenssistäsi saavutettavamman –muistilista.  

-Ohjeistuksesta tulee eräänlainen huoneen taulu –tyyppinen muistilista, Maija Karhunen kertoo.   

Ohjeistuksen avulla residenssien järjestäjätahot voivat oppia ja hyödyntää keinoja saavutettavuuden edistämiseksi. Ohjeistuksen tuottamiseksi on kerätty laajasti palautetta residenssiin osallistuneilta taiteilijoilta sekä hankkeen järjestäjien havaintoja.   

Mitä seuraavaksi?  

Residenssien ohjeistuksen lisäksi myös taiteen rahoittajille on tekeillä samankaltainen ohjeistus. Hankkeessa tehdään myös yhteistyötä näyttelijöitä kouluttavan teatterityön tutkinto-ohjelman Nätyn kanssa. Karhunen korostaakin tärkeyttä saada yhdenvertaisemmat reitit taidekoulutukseen auki. Hankkeen loppukiri on tietysti myös aika, jolloin reflektoidaan sekä paketoidaan hankkeen tulokset. 

Mutta mitä hankkeen jälkeen tapahtuu?   

-Kahdessa vuodessa ehtii paljon, mutta tulee uusia tarttumakohtia vastaan. Työnsarkaa on loputtomasti, hän luonnehtii. Karhunen nostaa yhdeksi tulevaisuuden tavoitteeksi taiteilijoiden yhteisöllisyyden edistämisen.    

Hän huomauttaa myös, kuinka yhdenvertaisuus on nykyään esillä keskusteluissa eri tavoin kuin ennen. Tämä avaa uudella tavalla mahdollisuuksia myös yhdenvertaisemman taidekentän edistämiseen.   

Kari Toiviainen kiittää Tilaa taiteilijuuteen –hanketta onnistuneena ja silmiä avaavana kokemuksena, sekä tärkeänä yhdenvertaisuuden työkaluna. 

-Tämä hanke on ollut minulle hyvä herättäjä ja yhteyksien sekä näkökulmien synnyttäjä. Samalla olen saanut tutustua vertaisiini. En yksinkertaisesti keksi, mikä prosessissa olisi voinut mennä paremmin – kaikki toimi saumattomasti, Toiviainen kehuu. Toiviainen huomauttaa myös yhdenvertaisuuden edistämisen vaativan aktiivista työtä, kannanottoja sekä sitä, että aiheesta pidetään ääntä.   

-Paljon on kiinni siitä, että sektorimme pitää aktiivisesti itse ääntä itsestään, keskustelee ja toimii päättävien tahojen kanssa ja tuo näkökulmia esiin, myös julkisessa keskustelussa, Toiviainen tiivistää.  

Tärkeässä asemassa ovat siis vaikuttamiskeinot, ja järjestöt, kuten Kulttuuria kaikille –palvelu sekä Tilaa taiteilijuuteen –hankkeen pääyhteistyökumppani Kulttuuriyhdistys Suomen Eucrea ry ja taiteilijajärjestöt.  

Sofia Karinen. Kuva: Anu Pasanen

Myös Sofia Karinen kehuu hanketta onnistuneeksi, ja huomauttaa saaneensa siitä etuja myös hankkeen residenssi- ja näyttelyosuuden jälkeen.  

-Loppusyksystä lähden Ranskaan Vallaurisen residenssiin. Saimme yhteistiedot Tilaa taiteilijuudelle -hankkeen verkkopalaverista, hän kertoo.  

Elokuun loppuun asti Karisen teoksia oli esillä näyttelyssä Joensuussa, ja osa teoksista tuli myydyksi. Karinen kertoo toivovansa myös jatkossa näyttelyitä ja residenssejä, sekä rahoitusta taiteelliseen työskentelyyn.   

Lisätietoja hankkeesta, työpajoista ja tapahtumista löytyy www.tilaataiteilijuuteen.fi  ja www.kulttuuriakaikille.fi.