Frei Zimmer tuo taidetta Tampereen rakennushankkeisiin

21.3.2018Kirjoittaja: Pasi Salonen
Frei Zimmer on koordinoinut taidetta mm. Tampereen rantatunneliin. Kuvassa Soile Jääskeläisen teos odottaa asennusta Rantatunneliin. Kuva: Tuula Lehtinen.

Istumme Tampereen Finlaysonin alueella kuvataiteilija Tuula Lehtisen työhuoneella. Samalla tila on konsulttiyhtiö Frei Zimmerin toimisto. Paikalla ovat myös yrityksen tuottajat Heini Orell ja Laura Lehtinen. Haluan selvittää, millaisissa kantimissa jo rakennusvaiheessa olevan Tampereen raitiotiehankkeen taiteellinen suunnittelu on.

Frei Zimmer on kuvataiteilija Tuula Lehtisen ja arkkitehti Lasse Kosusen kymmenisen vuotta sitten perustama taiteen konsulttiyhtiö. Yrityksen ensimmäinen merkittävä askel oli päästä mukaan tänä vuonna 2018 valmistuvaan E18-moottoritiehankkeeseen, jonka ensimmäinen väyläestetiikkasuunnitelma valmistui jo vuonna 2009. Tampereella Frei Zimmer on ennen raitiotien taiteen yleissuunnitelmaa ollut mukana mm. Vuoreksen asuinalueen sekä vuonna 2016 valmistuneen rantatunnelin taiteen koordinoinnissa.

Tampereella yksi tärkeä työnäyte oli onnistuminen rantatunnelihankkeessa. Tuula Lehtinen kertoo niistä suurista peloista ja epäluuloista, joita he kohtasivat etenkin alkuvuosina. Frei Zimmer on saavuttanut vähitellen luottopelaajan statuksen. Tässä on auttanut mm. projektien realistinen mittakaava sekä ymmärrettävä, rakennusteollisuuden kielelle taipuva kommunikaatio.

”Ei lähdetty missään vaiheessa ehdottamaan videotaideteosta rantatunneliin”, Laura Lehtinen heittää esimerkkinä.

Uskottavuus ja arvostus ovat kasvaneet sitä mukaa kun epäilijät ovat huomanneet tuloksia syntyvän ilman budjettien paukkumista.

”Sellaisetkin tahot, jotka vastustivat meitä rantatunnelihankkeen yhdeydessä ja kritisoivat kovasanaisestikin taiteellisia suunnitelmia, ovat tulleet myöhemmin pahoittelemaan sanomisiaan”, paljastaa Tuula Lehtinen.

Taiteen puolustamisessa faktoihin ja numeroihin perustuva argumentaatio ei ole koskaan haitaksi.

Ylätason haihattelu ei näissä ympyröissä toimi. Heini Orell korostaa, miten tärkeää on tarjota rakentajille ja päättäjille mallia, josta näkee, mistä raha tulee ja miten päätökset tehdään.

Frei Zimmerin onnistuminen ja eteneminen taiteen konsulttitoiminnassa on vaatinut määrätietoisuutta ja sitkeyttä. Heidän saavutuksekseen voi lukea sen, että he ovat jo pitkään istuneet samoissa pöydissä päättävien tahojen kanssa. Taiteen puolustamisessa faktoihin ja numeroihin perustuva argumentaatio ei ole koskaan haitaksi.