Galleriat avautuvat haastavan kevään jäljiltä

15.5.2020Kirjoittaja: Rosa Kuosmanen
Valokuvataiteilijoiden liiton galleria Hippolyte avautuu monien muiden näyttelytilojen tapaan kesäkuussa. Kuva: Ella-Rosa Harmanen

Moni kuvataidetoimija huokaisee helpotuksesta, kun taidemuseot ja galleriat ympäri maata pääsevät jälleen avautumaan kesäkuussa. Järjestelyitä on kuitenkin edelleen tehtävä sekä näyttelyaikojen että kävijöiden turvallisuuden osalta.

Taidemuseot, galleriat ja muut näyttelytilat alkavat kesäkuussa vähitellen avautua oltuaan yli kaksi kuukautta kiinni koronaviruksen vuoksi. Yleisömääriä rajoitetaan edelleen 50 henkilöön, mikä estää esimerkiksi suurten avajaisten ja tapahtumien järjestämisen. Isoissa taidemuseoissa rajoitusta voidaan tulkita salikohtaisesti.

Kansallisgallerian museot Ateneum, Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo avaavat ovensa tiistaina 2.6. Samana päivänä avautuu myös ensimmäisen Helsinki Biennaalin ensi vuodelle siirtänyt Helsingin taidemuseo HAM. Osa erityisesti kunnallisista taidemuseoista ei ole pystynyt varmistamaan aikataulua avautumiselleen, koska henkilöstöä on lomautettuna.

Museoille ja gallerioille poikkeustilanne on aiheuttanut mittavia tulonmenetyksiä ja vaikeuttanut merkittävästi niiden toimintaa. Monille eri puolilla Suomea toimiville taiteilijaseuroille taidelainaamoiden ja gallerioiden teosmyynnin ja vuokratulojen tyrehtyminen on ollut lamauttavaa. Opetus- ja kulttuuriministeriön avustukset taidealojen yhteisöille pyrkivät tuomaan helpotusta esimerkiksi juuri yhdistyspohjaisten gallerioiden talouteen ja toimintaan.

Taiteilijaseurat reagoineet poikkeustilanteeseen nopeasti

53 alueellista kuvataidejärjestöä edustavan Suomen Kuvataidejärjestöjen liiton tekemän jäsenselvityksen mukaan 80 prosenttia taiteilijaseuroista on joutunut lomauttamaan henkilökuntaansa kevään aikana, mikä vaikeuttaa myös toiminnan uudelleen käynnistämistä rajoituksia purettaessa.

”Toiminnan uudelleen käynnistyminen riippuu toimijan tilanteesta, mutta luonnollisesti tavoite on palata normaaliin mahdollisimman pian. Monilla näyttelytoiminta ja yleisötilaisuudet on kesän osalta jo ehditty perua. Merkittävä rooli toiminnan käynnistämisessä on kriisirahoituksen onnistumisella ja vuokranantajien tuella”, liiton toiminnanjohtaja Venla Styrman toteaa.

Suomen Kuvataidejärjestöjen liiton ikkunagalleria SEINÄ esittelee parhaillaan kuvataiteilija Laura Laurilan teoksia. Kuva: Venla Styrman

Haasteista huolimatta kuvataidejärjestöt eri puolilla maata ovat reagoineet poikkeustilanteeseen nopeasti ja esimerkiksi taidelainaamojen teosvalikoimaa ja gallerioiden näyttelysisältöjä on siirretty pikaista vauhtia verkkoon. Näyttelyitä on myös siirretty koronaturvallisiin ikkunagallerioihin.

Styrmanin mukaan pandemian pitkäaikaisia vaikutuksia kenttään ja esimerkiksi taidemyyntiin voi vasta aavistella. Jäsenistön piirissä lähes kaikille koronan vuoksi suljetuille tai peruuntuneille näyttelyille on pyritty löytämään uusi ajankohta. Tapahtumien siirtäminen ei kuitenkaan ole ongelmatonta.

”Taiteilijaseuroissa on tehty isoja satsauksia teosmyyntitapahtumiin, juhla- ja vuosinäyttelyihin, kurssitoimintaan sekä kansallisiin ja kansainvälisiin yhteistyöhankkeisiin, joiden tulevaisuus on vielä avoin.”

Gallerioissa panostetaan kävijöiden turvallisuuteen

Nykytaiteen tiedotuskeskus Frame keräsi maaliskuussa tietoa poikkeustilanteen vaikutuksista kuvataidealaan. Alan organisaatioille suunnatusta kyselystä ilmeni, että taidegallerioille tilanne merkitsee yli miljoonan euron menetyksiä taidemyynnissä. Koronaviruksen vaikutukset taidemarkkinoihin näkyvät paitsi kotimaassa, myös esimerkiksi ulkomaisten taidemessujen peruuntumisina. Myynnin heikkeneminen vaikuttaa suoraan myös taiteilijoiden toimeentuloon.

Gallerioiden avautuminen taiteen yleisöille ja ostajille saakin monet huokaisemaan helpotuksesta. Järjestelyjä on kuitenkin edelleen tehtävänä sekä näyttelyiden aikatauluttamisessa että kävijöiden turvallisuuden takaamiseksi. Valokuvataiteilijoiden liiton galleriat Hippolyte ja Hippolyte Korjaamo avautuvat monien näyttelytilojen tapaan kesäkuun alussa.

”On helpottavaa päästä avaamaan galleria taas yleisölle, sillä rajoitukset ovat kurittaneet kuvataiteen sektoria ja taiteilijoita monin tavoin. Pitkään valmistellut näyttelyt on jouduttu keskeyttämään tai siirtämään pitkänkin ajan päähän,” Valokuvataiteilijoiden liiton toiminnanjohtaja Henna Harri kertoo.

Kuvanveistäjäliiton galleria Sculptorin näyttelyohjelmisto jatkuu kesäkuusta eteenpäin lähes suunnitellusti, mutta syksyn näyttelytoiminnassa joudutaan varautumaan mahdollisiin muutoksiin erityisesti ulkomailta saapuvien taiteilijoiden kohdalla. Syynä muutoksiin on myös taiteilijoiden mahdollinen kuuluminen riskiryhmiin. Galleriatoimijat korostavat kuitenkin, että galleriaan voi tulla turvallisesti vierailulle.

”Galleriat ovat turvallisia paikkoja, kun huolehditaan turvaväleistä ja hygieniasta. Näyttelyissä on harvoin myöskään monia ihmisiä kerrallaan. Gallerianäyttelyt antavat ihmisille ilmaisen mahdollisuuden kokea jotain korona-arjesta kohottavaa ja  viettää kiireetöntä aikaa taiteen parissa”, Kuvanveistäjäliiton toiminnanjohtaja Tiina Veräjänkorva toteaa.

Suomen Kuvataidejärjestöjen liitto on julkaissut jäsenyhteisöilleen suositukset galleria- ja lainaamotilojen turvallisuuteen liittyen.