Havumetsä Malminkartanon aukiolla – Liikkuvat julkisen taiteen teokset levittäytyvät Helsinkiin

16.5.2019Kirjoittaja: Emmi Kantola
Kuvataiteilija Pia Sirén tutkii teoksissaan, miten luontoa voi rakentaa keinotekoisesti. ”Tämä on jonkinlaista jatketta majan rakentamiselle tai oman maailman rakentamiselle, mitä pienenä teki paljon.” Kuva: Emmi Kantola

Julkisen taiteen suurtapahtuma Sculpture Expanded – Liikkuva julkisen taiteen laboratorio esittelee laajan kattauksen nykykuvataidetta Helsingin kantakaupungista Vuosaareen.

Helsingissä avautuu 17. toukokuuta julkisen taiteen näyttelytapahtuma, jonka myötä eri puolille kaupunkia ilmestyy paikkaa vaihtavia nykykuvataiteen teoksia. Sculpture Expanded on tiettävästi maailman ensimmäinen liikkuva julkisen taiteen näyttely.

”Taustalla on ajatus, että teokset eivät ole staattisia. Samaa teosta voidaan kesän aikana katsoa eri puolilla kaupunkia, ja jotkin teoksista ilmestyvät vain muutamaksi tunniksi kerrallaan. Teokset on myös suunniteltu tilapäisiksi, joten niissä voidaan käyttää perinteisestä julkisesta veistotaiteesta poikkeavia materiaaleja, joiden ei tarvitse kestää aikaa”, Suomen Kuvanveistäjäliiton toiminnanjohtaja Tiina Veräjänkorva kertoo.

”Haluamme päivittää ihmisten näkemystä siitä, mitä nykykuvaveisto voi olla kaupunkitilassa.”

Lähes kaikilla teoksilla on kesän aikana kolme tai useampi eri sijoituspaikkaa, joissa ne ovat muutaman viikon kerrallaan.

”Haluamme päivittää ihmisten näkemystä siitä, mitä nykykuvaveisto voi olla kaupunkitilassa. Ihmisten ei myöskään tarvitse mennä galleriaan, vaan teokset tuodaan heidän arkeensa ja asuinalueilleen”, Veräjänkorva sanoo.

Näyttelyn teokset toteuttavat kymmenen taiteilijaa tai taiteilijaryhmää, jotka valittiin avoimella kansainvälisellä haulla.

”Kattaus on laaja skaala nykykuvanveistoa hetkellisistä, tilapäisistä teoksista perinteisempään puuveistokseen. Mukana on myös tapahtumallisia ja virtuaalisia teoksia sekä yksi sosiaalinen teos”, näyttelyn tuottaja Moona Tikka kuvailee.

Sculpture Expanded -näyttely levittäytyy Helsingin kantakaupunkiin sekä Tapulikaupungin, Vuosaaren ja Malminkartanon ympäristöön. Teokset voivat olla myös yllättävissä paikoissa, kuten rakennusten katoilla, rannalla ja maan alla. Taidetta voi etsiä verkkosivujen kartan avulla. Muun muassa Tapulikaupungin ja Malminkartanon asukasyhdistys järjestävät myös avajaistilaisuuksia omilla alueillaan.

”Pyrimme siihen, että asukkaat ottaisivat teokset omikseen ja tietäisivät, mistä on kyse”, Tikka sanoo.

Malminkartanon aukiolle ilmestyy havumetsä

Malminkartanon aukiolle kohoava Julkiset rakennustyöt: Malminkartanon metsä muodostuu rakennustelineistä, pressuista ja nippusiteistä. Metsän rakentaja, kuvataiteilija Pia Sirén tekee tapahtuman aikana kaikkiaan kolme teosta eri paikkoihin. Malminkartanon lisäksi Sirénin töitä voi myöhemmin kesällä nähdä Kampin aukiolla ja Oodin edustalla. Siréniä kiinnostavat luonnon ja keinotekoisuuden väliset rajat sekä taiteen tilapäisyys ja prosessimaisuus.

”Muistan jo ala-asteella katsoneeni vesirännin alle muodostuvaa lammikkoa ja kuvitelleeni sen olevan järvi. Olen myös kiinnostunut kasvitieteellisistä puutarhoista, jotka ovat hyvin kokonaisvaltaisia tiloja, mutta samalla keinotekoisia. Missä menee raja, mikä on keinotekoista ja mikä on luonnollista? Se oli lähtökohta, josta aloin miettiä, miten luontoa voi rakentaa.

”Muistan jo ala-asteella katsoneeni vesirännin alle muodostuvaa lammikkoa ja kuvitelleeni sen olevan järvi.”

Sculpture Expanded on ensimmäinen kerta, kun Sirén toteuttaa julkisia teoksia. Koska julkiset teokset ovat yleensä suunniteltu pysyviksi tai ainakin pitkäaikaisiksi, Sirénin käyttämät materiaalit eivät sovellu niihin.

”En ole edes kiinnostunut pysyvyydestä vaan minua kiinnostaa päinvastoin se rakentaminen, prosessi ja tilapäisyys. Myös rakennusmateriaalit viestittävät muutosta: jotain rakentuu ja se on väliaikaista.”

Uudentyyppisessä projektissa Sirén on saanut myös ensimmäistä kertaa kuulla spontaania palautetta töistään. Ohi kävelleet lapset ovat heti nähneet teoksessa metsän, kun taas vanhemmat ovat kyselleet, mitä pressujen alla on.

”Metsä on mahdollisimman karu, konkreettinen ja materiaalinen, mutta jos antaa mielikuvituksen lentää tai siristää silmiään, siinä voi nähdä kuvan. Et näe metsää, mutta näet sen kuvan metsästä, joka minulla on ollut päässäni. Nämä ovat tavallaan kuvitelmia.”

Sculpture Expanded – Liikkuva julkisen taiteen laboratorio Helsingissä 17.5.–15.9.2019. Katso teosten sijoituspaikat ja ajankohdat täältä.