”Hei, kiinnostaako taide?” Prosenttiperiaatetta Kuntamarkkinoilla

19.9.2014
Prosenttiperiaatteen edistämishankkeen messuosasto Kuntamarkkinoilla houkutteli kuntapäättäjiä ja virkamiehiä taiteen pariin.
Prosenttiperiaatteen edistämishankkeen messuosasto Kuntamarkkinoilla houkutteli kuntapäättäjiä ja virkamiehiä taiteen pariin.

Prosenttiperiaatteen edistämishanke esitteli Kuntamarkkinoilla 10.-11. syyskuuta syitä hankkia enemmän taidetta arkeen. Mitä useampi kunta varaa rakennusbudjeteistaan rahaa taiteelle, sitä enemmän taiteilijoille tarjoutuu työmahdollisuuksia.

Kuntamarkkinat on Kuntaliiton järjestämä vuosittainen tapahtuma, jonne saapuu kunta-alan työntekijöitä ja vaikuttajia ympäri Suomea. Kaksipäiväinen tapahtuma keräsi tänäkin vuonna yli 7000 kävijää Kuntatalolle Helsinkiin.

Yritysten, liittojen ja yhdistysten toiminnan ohella tapahtumassa esiteltiin tänä vuonna myös taiteen prosenttiperiaatetta. Prosenttiperiaatteen edistämishankkeen osasto sai innostuneen vastaanoton. Aktiivinen esittelytyö tuotti tulosta, sillä moni uusi kunta innostui taiteesta arkipäiväisessä ympäristössä. Kuntapäättäjät olivat erityisen kiinnostuneita kyselytutkimuksesta, jonka mukaan 70 % suomalaisista haluaa taideteoksia arkiympäristöihinsä. Osastolla jaettiin myös uutta prosenttiperiaatteen esitettä.

Markkinaosastolla käyneet kunta-alan edustajat arvostivat erityisesti taiteen virkistävää ja elävöittävää vaikutusta arjessa. Keskusteluissa pohdittiin myös sitä, miten taide voi tuoda esiin paikkakunnan erityispiirteitä tai identiteettiä.

 

Elävä taideteos vetonaulana

Prosenttiperiaatteen markkinaosasto erottui muista milläpä muullakaan kuin taiteella. Kuvataiteilija Vappu Rossi piirsi osaston takaseinään kahden päivän aikana teoksen Muinainen maisema. Markkinoilla kävijät seurasivat kiinnostuneina taiteilijan työskentelyä, ja moni kävijä myös palasi osastolle seuraamaan teoksen edistymistä. Valmis teos konkretisoi, mitä taiteilijan työpanos voi saada aikaan julkisissa rakennuksissakin niin yleiselle valkoiselle seinäpinnalle.

Kuvataiteilija Vappu Rossi aloitti teoksensa luonnostelun Kuntamarkkinoita edeltävänä päivänä.
Kuvataiteilija Vappu Rossi aloitti teoksensa luonnostelun Kuntamarkkinoita edeltävänä päivänä.

 

 

Kuntamarkkinoiden päätteeksi valmistui teos Muinainen maisema, 10.-11.9.2014
Kuntamarkkinoiden päätteeksi valmistui teos Muinainen maisema, 10.-11.9.2014.

 

Teksti Hanna Hannus.

Kuvat Miisa Pulkkinen ja Vappu Rossi.