Helsingiltä pakit saanut Checkpoint Helsinki hakee uutta rahoitusta

21.12.2015
Checkpoint Helsinki toteuttaa kesällä taideprojektin Seurasaaren ulkoilmamuseoon. Kuva: Kansallismuseo.
Checkpoint Helsinki toteuttaa kesällä taideprojektin Seurasaaren ulkoilmamuseoon. Kuva: Kansallismuseo.

Checkpoint Helsinki sai joulukuussa huonoja uutisia, kun Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunta päätti olla tukematta organisaatiota vuonna 2016. Ensi vuodeksi sovitut projektit toteutuvat suunnitellusti, mutta Checkpoint Helsinki joutuu nyt supistamaan toimintaansa. Uutta rahoitusta etsitään, ja hallituksen puheenjohtaja, kuvataiteilija Terike Haapoja uskoo edelleen organisaation tarpeellisuuteen.

Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunta päätti tiistaina 10. joulukuuta, ettei se enää myönnä rahoitusta nykytaideorganisaatio Checkpoint Helsingille. Nykytaideorganisaatio on saanut Helsingiltä kolmen vuoden aikana tukea lähes 800 000 euroa. Nyt tuki loppuu, sillä kulttuuri- ja kirjastolautakunnan mukaan jaettavissa olevista varoista ei pystytä jakamaan Checkpoint Helsingille tukea, jolla olisi uskottavaa merkitystä toiminnan jatkamiselle. Lautakunta toivoo, että kaupunginhallitus päättäisi tukea toimintaa, mutta sen toteutuminen on epävarmaa. Kaupungin myöntämä rahoitus loppuu vuodenvaihteessa ainakin toistaiseksi.

Hallituksen puheenjohtaja Terike Haapoja kertoo, että Checkpoint Helsinki kartoittaa tilannetta alkuvuonna yhdessä muiden kentän toimijoiden kanssa. Pysyvän rahoituksen löytyminen on edellytys pitkäjänteiselle toiminnalle.

”Perusrahoitus ei voi olla auki joka vuosi”, sanoo Haapoja.
Organisaatiolle on Haapojan mielestä edelleen tarvetta Helsingin taidekentällä.

”Tavoitteemme ovat edelleen ajankohtaisia. Olemme pyrkineet siihen, että rahoitusta kanavoidaan taiteen sisältöihin, eikä kiinteisiin seiniin. Pyrimme myös auttamaan Helsingin taidekentän kansainvälistymistä”, sanoo Terike Haapoja.

2013 perustettu Checkpoint Helsinki on tuottanut 20 kansainvälistä taideprojektia, kuten Suomen Taidepoliittisen Tapahtuman yhdessä Baltic Circle -festivaalin ja Public Movement -ryhmän kanssa. Checkpoint Helsinki toteuttaa Koneen Säätiön tuella huhtikuussa kapkaupunkilaisen Chimurenga-ryhmän teoksen Kallion kirjastossa ja kesällä 2016 nykytaidenäyttelyn Helsingin Seurasaareen. Samoin Museoliiton kanssa järjestettävä Museokorttiklubi jatkuu.

Helsingin päätös tuen lopettamisesta pakottaa Checkpoint Helsingin supistamaan toimintaansa. Henkilökuntaa vähennetään, ja toiminnajohtaja Eva Neklyaeva siirtyy organisaation hallitukseen. Myöskään vuoden 2017 suunnitelmia ei pystytä edistämään ennen kuin uutta rahoitusta on löytynyt.