Kesänäyttelyn lumo

26.6.2015Kirjoittaja: Miisa PulkkinenValokuvaaja: Miisa Pulkkinen
Lahtelaisen Lasse Ursinin Juurijalkaisia-teos piirtää kartanon yläkerrassa koko kesän ajan.
Lahtelaisen Lasse Ursinin Juurijalkaisia-teos piirtää kartanon yläkerrassa koko kesän ajan.

Pyhäniemen kartanon kesänäyttely on rehellisesti taiteen myyntinäyttely. Kuudessa vuodessa se on noussut Suomen kuvataidekesän merkittävien tapahtumien joukkoon.

Pyhäniemen kartanossa Hollolassa valmistaudutaan kesän taidetapahtuman avajaisiin. Flyygeliä viritetään ja eteinen on täyttynyt komeista kukka-asetelmista. Näyttelyn ripustus on jo valmis. Juhannuksen jälkeisenä perjantaina kartanossa juhlitaan taidetapahtuman avajaisia kutsuvierastilaisuudessa, joka tunnetaan Suomen Ascotina. Naiset sonnustautuvat hattuihin ja miehet juhlivat kesäpuvuissa tai saketeissa. Musiikkia esittää muun muassa Puolustusvoimien varusmiessoittokunta. Torvisoiton siivittämänä ja seurustelun lomassa alkaa myös yksi Suomen kuvataidekesän merkittävistä myyntitapahtumista.

”Se on meille tosi tärkeä markkinointitilaisuus. Kutsumme sidosryhmiä ja asiakkaitamme sekä henkilöitä, joiden kanssa mahdollisesti päästään tekemään taidekauppaa. Silloin myös tehdään kauppoja”, kertoo kuraattori Riikka Latva-Somppi.

Kuudetta kertaa järjestettävä näyttely on osa taidetapahtumaa, johon kuuluu myös konserttisarja kartanolla, Hollolan keskiaikaisessa kivikirkossa ja Lahden Sibeliustalolla. Musiikkiohjelmisto vaihtelee Sibeliuksesta Mikko Leppilammen tähdittämään puistokonserttiin. Kävijöitä tapahtumalla on vuosittain 10 000.

Kuvataidenäyttely on rehellisesti sekä kesä- että myyntinäyttely.

Kuvataidenäyttely on rehellisesti sekä kesä- että myyntinäyttely.

”Pyrin tekemään kokonaisuuden, joka on mielenkiintoinen, herättää ajatuksia ja tunteita sekä tuo yllätyksiä ja oivalluksia, mutta joka ei ole päällekäyvän kaupallinen. Myynti on kuitenkin takaraivossa koko ajan. Sen takia meillä ei ole ollut valtavan paljon mediataidetta tai installaatioita”, sanoo Latva-Somppi, joka on kuratoinut näyttelyt taidetapahtuman alusta asti.

Vähintään yksi installaatio näyttelyssä on ollut joka kerta, ja taiteilija saa täyttää teoksellaan koko kartanon jääkellarin. Tähänastisista viidestä installaatioista yksi on myyty. Tavallisen teososton arvo Pyhäniemessä on kympeistä tuhanteen euroon, mutta Latva-Sompin mielestä näyttelyä ei voi rakentaa pelkästään sen varaan. Vaihtelua pitää olla.

”Kaiken ei tarvitse olla helposti ostettavaa, mutta kaiken tulee olla myynnissä.”

Monta vihreää täplää

Kuraattori Riikka Latva-Sompi ja osa Malena Granqvistin teoksesta tauko.
Kuraattori Riikka Latva-Sompi ja toinen jänis Malena Granqvistin teoksesta Tauko.

Myynti on elintärkeää lippu- ja myyntitulojen varassa toimivalle kartanolle. Samalla kuraattori Latva-Somppi, itsekin kuva- ja lasitaiteilija, on mielissään siitä, että voi edistää taiteilijoiden toimeentuloa. Aiempina kesinä suurimmalta osalta näyttelyn taiteilijoista on myyty teoksia.

Teoksen alle liimataan niin monta vihreää täplää kuin tarjouksia on tehty.

Pyhäniemen kartanon näyttelyssä teoksen alla voi olla yhden, varattua merkitsevän tarran sijaan monta vihreää täplää. Kartanon oivallus taidekaupan siivittämiseen on eräänlainen hiljainen huutokauppa, jossa ostaja voi tehdä haluamastaan teoksesta tarjouksen. Teosluettelo on sähköisenä kartanon kotisivuilla, joten tarjouksen voi jättää vielä vierailun jälkeen. Summia ei julkisteta, mutta teoksen alle liimataan niin monta vihreää täplää kuin tarjouksia on tehty. Loppukesästä taiteilija päättää, onko paras tarjous riittävän hyvä. Kuraattorin kokemus on, että taiteilija säästyy pettymyksiltä.

”Kun myynti perustuu tarjouksiin, se tekee mahdottomaksi sen, että voi varata teoksen ja jättää sen lunastamatta. Taiteilija ei jää tyhjän päälle”, sanoo Latva-Somppi.

Keskustelua klassikon kanssa

Outi Heiskanen on Pyhäniemen kesän klassikkotaiteilija. Yksityiskohta teoksesta Historia, kollaasi, 1992-2012 Kuva: Metti Nordin
Outi Heiskanen on Pyhäniemen kesän klassikkotaiteilija. Yksityiskohta teoksesta Historia, kollaasi, 1992-2012
Kuva: Metti Nordin

Pyhäniemen kartano keskittyy joka kesä yhteen klassikkotaiteilijaan, joka tänä vuonna on Outi Heiskanen. Muut taiteilijat heijastelevat omilla tavoillaan klassikon aiheita tai tekniikoita. Niitä Heiskasella riittää.

”Outi Heiskanen on tunnettu vahvasti taidegrafiikastaan. Suurelle yleisölle ei välttämättä ole tiedossa, että hän on tehnyt todella paljon kaikkea muutakin: maalauksia ja veistoksia, performanssia, esineinstallaatioita ja kollaaseja. Yllätyksellisyyttä on kiva tuoda esiin,” kertoo Latva-Somppi.

Heiskasen lisäksi Latva-Somppi on kutsunut kartanoon 16 taiteilijaa, jotka ovat Cris af Enehielm, Malena Granqvist, Merja Haapala, Sami Havia, Christina Holmlund, Eliisa Isoniemi, Renáta Jakowleff, Pekka Jylhä, Ritva Kovalainen, Olli Larjo, Aino Louhi, Lotta Mattila, Vappu Rossi, Anne Tompuri, Lasse Ursin ja Petri Yrjölä.

Kuraattorin mukaan aiempien kesien taiteilijat ovat olleet tyytyväisiä kartanon puitteisiin ja poikkeavaan myyntitapaan. Varmasti, sillä moni on palannut Pyhäniemeen tulevina kesinä.

”Taiteilijat ovat ottaneet myyntitapamme erittäin positiivisesti vastaan. Heistä se on mielenkiintoista ja kiva kokeilla.”

Riikka Latva-Somppi lähtee vielä kiinnittämään viimeisiä karttoja näyttelyvieraita varten. Avajaispäivänä hän asettaa päähänsä knallin, ja on valmis ottamaan kesäyleisön vastaan. Kuvataidekesä Pyhäniemen kartanossa on alkanut.

Lue myös: Taidekeskus Salmela torjuu taantumaa tunnettujen nimen avulla