Kesänäyttelyt odottavat avautumista toiveikkaina

20.4.2021Kirjoittaja: Rosa Kuosmanen
Mäntän kuvataideviikkojen valmistelut ovat pitkällä. Kuvassa Mariam Hajin teos Taking a Chance on Love valmistumassa näyttelytila Pekilolla huhtikuussa 2021. Kuva: Tiina Nyrhinen

Suomi on kesänäyttelyiden luvattu maa, ja ensi kesän näyttelyiden valmistelut ovat täydessä vauhdissa. Viime kesänä monet näyttelytapahtumat jouduttiin pandemiatilanteen vuoksi perumaan, mutta nyt näyttelyiden avautumista ei haluta enää viivyttää.


 

Mäntän kuvataideviikkojen vuodella siirtynyt näyttely pääsee avautumaan viimein kesäkuussa, jos tartuntaluvut jatkavat Pirkanmaalla laskuaan eikä uusia rajoitustoimia aseteta. Anna Ruthin kuratoimaan näyttelyyn Erehtyminen / To Err is Human osallistuu tänä vuonna 47 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää. Heistä monen teostuotanto pysähtyi vuosi sitten lähes kokonaan. Siinä tilanteessa näyttelyn siirto oli ainoa mahdollisuus, toiminnanjohtaja Tiina Nyrhinen kertoo.

”Useiden taiteilijoiden työskentely kävi viime keväänä mahdottomaksi. Oli jaettuja työhuoneita ja julkisten kulkuvälineiden käyttöä haluttiin välttää. Nyt teokset ovat vähitellen valmistuneet ja uskomme, että pääsemme avaamaan suunnitellusti.”

Viime kesän peruuntumiset aiheuttivat mittavia tulonmenetyksiä myös kuvataidetapahtumille, joiden valmistelut olivat jo pitkällä koronaviruspandemian levittyä Suomeen maaliskuussa 2020. Kuvataideviikkojen peruuntuminen johti myös henkilökunnan lomautuksiin. Toimintaa ehdittiin keväällä pyörittää lähes neljä kuukautta, ennen kuin siirtämisestä päätettiin.

Palkkamenoja ja rakennuskuluja oli jo ehtinyt muodostua, mutta itse näyttely jäi toteutumatta. Se jätti meidät hetkeksi tyhjän päälle.

”Palkkamenoja ja rakennuskuluja oli jo ehtinyt muodostua, mutta itse näyttely jäi toteutumatta. Se jätti meidät hetkeksi tyhjän päälle”, Nyrhinen kertoo.

Monet tapahtumat ovat selvinneet opetus- ja kulttuuriministeriön jakamalla kulttuurialan tapahtumatuella. Kuvataideviikot sai syksyllä 100 000 euron korona-avustuksen, jonka turvin tämän vuoden näyttelyä on ollut mahdollista valmistella. Myös Mänttä-Vilppulan kaupunki jätti perimättä takaisin tukensa vuodelta 2020. Parhaillaan valtio valmistelee kulttuurialan toimijoille suunnattua tapahtumatakuuta, jonka kriteereiden soveltuvuus kuvataidetapahtumille on vielä epävarma.

”Toivon, ettei meidän tänä vuonna tarvitse hakea koronan vuoksi lisätukea, vaan pääsemme lähelle normaalia kesää. Näyttelyt ovat suuria yleisötapahtumia edullisemmassa asemassa, koska kävijämäärää voi säännöstellä ja kävijöitä ohjailla huomattavasti helpommin kuin esimerkiksi massakonserteissa”, Nyrhinen arvelee.

Mäntän kuvataideviikot ovat yksi suosituimmista nykytaiteen kesätapahtumista, jossa vierailee vuosittain yli 15 000 kävijää. Tapahtumalla on myös laajempaa aluetaloudellista vaikutusta muun muassa paikallisten yritysten työllistämisen ja matkailupalveluiden käytön myötä. Taiteilijoille suosittu tapahtuma on tärkeä alusta saavuttaa laajaa ja monipuolista yleisöä.

”On ollut hienoa seurata, miten Mäntän näyttelyn jälkeen monelle taiteilijalle on tarjoutunut uusia mahdollisuuksia edetä urallaan.”

Berit Talpsepp-Jaanisoon veistos ja Lauri Laineen maalauksia Purnun Lumous-näyttelyssä kesällä 2019. Kuva: Jari Granholm

Purnussa valmistaudutaan erilaisiin skenaarioihin

Mäntästä tunti etelään sijaitseva, Aimo Tukiaisen taidesäätiön ylläpitämä taidekeskus Purnu on yksi suomalaisen kesänäyttelyperinteen käynnistäjiä. Ensimmäinen näyttely järjestettiin Orivedellä vuonna 1967. Kesäkuussa avautuvaan Eerika Malkin kuratoimaan PINTA-näyttelyyn osallistuu 15 nykytaiteilijaa. Vuoden tauon jälkeen näyttely aiotaan järjestää normaaliin tapaan, ellei koronatilanne oleellisesti huonone. Erilaisiin skenaarioihin kuitenkin valmistaudutaan.

”Koimme vuosi sitten, ettei näyttelyn järjestäminen vastuullisesti olisi ollut mahdollista. Merkittävä osa Purnun kävijöistä kuuluu iänkin puolesta riskiryhmiin. Nyt tilanne on sen verran parempi, että olemme päättäneet ripustaa näyttelyn joka tapauksessa. Tarvittaessa siirrämme avaamista ja venytämme aukioloaikaa elokuussa”, näyttelyn tuottaja Jari Granholm kertoo.

Viime keväänä näyttelyyn kutsuttujen taiteilijoiden kanssa saatiin sovittua osallistumisesta myös tämän kesän näyttelyyn. Osa tulevan näyttelyn teoksista on valmistunut kuluneen vuoden aikana, ja osa, kuten monet videoteokset, ovat odottaneet esille pääsyä jo yli vuoden.

”Olemme huojentuneita, että monet viime kesän näyttelyä varten valmistuneista teoksista ovat päässeet vuoden mittaan esille muihin näyttelyihin, ja osa taiteilijoista on pystynyt valmistamaan tämän kesän näyttelyyn myös täysin uusia teoksia”, Granholm kertoo.

Myös Purnu sai loppuvuodesta opetus- ja kulttuuriministeriön tapahtuma-avustusta, minkä avulla tämän kesän näyttelyn järjestäminen saatiin turvattua. Nyt valmisteltavan tapahtumatakuun he toivovat auttavan kulujen kattamisessa, mikäli näyttely jouduttaisiin jälleen perumaan – tai pahimmassa tapauksessa kesän aikana sulkemaan.

Jari Granholm on kuitenkin vakuuttunut, että näyttely pystytään järjestämään turvallisesti. Purnun näyttelytilat ovat paviljonkimaisia ja siirtyminen niiden välillä tapahtuu ulkoilmassa.

”Päivittäisistä kävijämääristä riippuen rajoitamme vierailijoiden määrää paviljongeissa. Ihmiset ovat myös jo tottuneet noudattamaan varovaisuutta, turvavälejä ja käyttämään maskia.”

Myös viime kesältä peruuntunut Helsinki Biennaali ilmoitti viime viikolla, että tapahtuma toteutuu ensi kesänä ”tavalla, jonka koronarajoitukset tuona aikana mahdollistavat”.

”Biennaalin suunnittelussa on huomioitu mahdollisuus tapahtuman asteittaiseen avaamiseen ja aukioloon”, kertoo biennaalin projektipäällikkö Jonna Hurskainen tiedotteessa.

Biennaalin rakentaminen ja teosten installointi Vallisaareen ja eri puolille kaupunkia pystytään toteuttamaan kevään aikana suunnitellusti nykyisten rajoitusten puitteissa. Suunnittelussa on kuitenkin kiinnitetty erityistä huomiota myös digitaalisiin sisältöihin, jos Vallisaaressa vierailu ei ole mahdollista. Biennaaliin osallistuu 40 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää Suomesta ja ulkomailta.