Kollegoita naapureina ja yhteistiloja työskentelyyn – Taiteilijoiden senioritalo hakee asukkaita

10.6.2019Kirjoittaja: Emmi Kantola

Taiteilijajärjestöjen omistama kiinteistöyhtiö Ars Longa rakennuttaa parhaillaan Helsingin Kalasatamaan samannimistä senioritaloa. Alkuvuodesta 2020 valmistuvia vuokra-asuntoja voivat nyt hakea 55 vuotta täyttäneet eri alojen taiteilijat.

Idea taiteilijoiden senioritalon rakennuttamiseen syntyi samanaikaisesti kahdella suunnalla. Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiössä pohdittiin ikääntyvien taiteilijoiden asumis- ja työhuonehaasteita. Samaan aikaan Ornamo perusti senioritaloyhdistyksen, joka Ateljeesäätiön lailla haki tarkoitukseen vuokratonttia Helsingin kaupungilta. Kaksi samantyyppistä hanketta pisti kaupunkisuunnitteluviraston silmään ja ne päätettiin yhdistää. Myöhemmin mukaan tulivat myös Kuvasto ja Suomen Kirjailijaliitto.

”Hienointa hankkeessa on, että se on lähtöisin taiteilijoiden aloitteesta ja taiteilijoiden omin voimin toteuttama. Toki rahoitus hakkeeseen tulee pääosin valtion korkotukilainan kautta”, kertoo Ars Longa Oy:n toimitusjohtaja Tuula Paalimäki.

Talo tarjoaa yhdessä tekemisen mahdollisuuksia. Tiloja voi käyttää työpajatoimintaan, ja taloon on suunniteltu paikkoja, joihin voi tuoda teoksia esille.

Senioritalon asukkaiden haku on parhaillaan käynnissä ja jatkuu elokuun loppuun saakka. Vuokra-asuntoja voivat hakea 55 vuotta täyttäneet kuvataiteilijat, kirjailijat, muotoilijat ja taideteollisuusalan taiteilijat. Rakennushankkeessa noudatetaan valtion lainoittamaa asuntotuotantoa koskevia säädöksiä, joten asukasvalinnoissa huomioidaan asunnon tarve sekä hakijan tulotaso ja varallisuus. Lisäksi kunkin taiteenalan edustajista koostuvat työryhmät arvioivat hakijan ammatillista toimintaa.

”Toivomme, että asumisviihtyvyys kasvaa, kun naapureina on kollegoita. Talo tarjoaa yhdessä tekemisen mahdollisuuksia, mutta vasta asukkaat päättävät, mihin he haluavat yhteisiä tiloja käyttää. Pohjakerroksen tiloja voi käyttää esimerkiksi työpajatoimintaan, ja taloon on suunniteltu monia paikkoja, joihin tuoda teoksia esille”, Paalimäki sanoo.

Taiteilijoiden senioritalo on toteutettu yhteistyössä viereisille tonteille nuorten aikuisten asuntoja rakennuttavien tahojen kanssa. Seurauksena vuokrahuoneistojen hintoja on saatu alemmas ja asukkaiden käyttöön normaalia enemmän yhteistiloja. Yhteisrakennuttamisen tavoitteena on myös eri sukupolvien kohtaaminen, ja mahdollisesti myös nuorten kiinnostuksen herättäminen kuvataidetta kohtaan.

Hae asukkaaksi 31.8.2019 mennessä

Senioritalo Ars Longan asuntoa voivat hakea 55 vuotta täyttäneet kirjailijat, kuvataiteilijat, muotoilijat ja taideteollisuusalan taiteilijat. Rakennus valmistuu tammikuussa 2020. Arvioitu neliövuokra on noin 16 euroa.

Asuntojen haku tapahtuu ensisijaisesti sähköisesti Ars Longan verkkosivuilla. Sivuilta voi myös tulostaa hakukaavakkeen tai tilata sen osoitteesta info@arslongatalo.fi.

Kunkin alan ammattilaisista muodostetut työryhmät arvioivat hakijan asunnon tarpeen ja kyseisen alan ammatillisen osuuden. Asukasvalinta tapahtuu ARA:n määrittämien kriteerien mukaisesti.

Ars Longa -talon konsepti on ainutlaatuinen, eikä toteuttajien tiedossa ole vastaanvanlaisia hankkeita. Senioritalo onkin herättänyt jo rakennusvaiheessa paljon kiinnostusta. Taiteilijoiden asumis- ja työskentelykäyttöön tarkoitettu vuokratalo ei ole välttämättä lajissaan viimeinen. Paalimäki näkee, että mahdollinen seuraava rakennushanke ja sen kohderyhmä voisi olla vuorostaan hieman erilainen.

”Seuraavaksi voitaisiin esimerkiksi yhdistää opiskelija-asumista aktiivitaiteilijoiden ja senioreiden asumiseen. Ehkä löydämme myös uusia yhteistyökumppaneita muilta taiteen aloilta.”

Lue lisää senioritalo Ars Longan verkkosivuilta.