Kolme opiskelijaa kertoo miksi valitsi kuvataiteen

30.10.2015Kirjoittaja: Hanne Heinonen

Taiteilija-lehti kysyi kolmelta opiskelijalta, miksi he haluavat opiskella kuvataidetta, mitä he odottavat opiskeluilta ja miltä tulevaisuus näyttää valmistumisen jälkeen. Opiskelijat vastasivat, että taide tekee onnelliseksi ja on tapa ymmärtää maailmaa. Tulevaisuus on valoisa, varsinkin jos Suomeen tulee perustulo.

 

Elvira Eilittä, Turun ammattikorkeakoulu, valokuvaus

Miksi opiskelet kuvataidetta?

”Koen, että taide on itseilmaisuni muoto, jonka kautta jäsennän, ymmärrän ja otan kantaa ympäröivään maailmaan. Kehittyäkseni siinä tarvitsen tilan, joka mahdollistaa oppimisen ja tekemisen.”

Mitä odotat opiskeluilta?

”Haluaisin syventää osaamistani kuvataiteen eri kentillä ja odotan opastusta ja vuorovaikutusta sekä opettajilta että opiskelutovereilta. Koulu antaa myös mahdollisuuden käyttää pimiöitä, pajoja ja muita tiloja, jotka mahdollistavat tekemisen. Haluan myös tutustua uusin ihmisiin, jotka jakavat kiinnostukseni taiteeseen.”

Miltä tulevaisuutesi näyttää?

”Toivon, että valmistuessani meillä on perustulo, joka mahdollistaa vapaan tekemisen yhteiskunnassa eikä aseta rajoja tekemiselle taloudellisesta pakosta.”

 

Emma Luukkala, KuvataideakatemiaLuukkala

 Miksi opiskelet kuvataidetta?

”Taiteen parissa tunnen olevani elämän perimmäisten asioiden äärellä ja se saa minut onnelliseksi. Koen kuvataiteen olevan inhimillinen tapa tutkia maailmaa. Sen avulla voi päästä käsiksi aiheiden hienovaraisiin vivahteisiin ja moniin eri ulottuvuuksiin. On todella palkitsevaa, kun epäselvä idea työskentelyn myötä muotoutuu eheäksi kokonaisuudeksi.”

 Mitä odotat opiskeluilta?

”Odotan opiskeluajalta pitkäjänteistä ja intensiivistä työskentelyä, joka valmistaa itsenäisenä taiteilijana toimimiseen. Uusien asioiden opiskelu ei toki lopu koulun jälkeenkään, mutta silloin olen toivottavasti päässyt syvemmälle itseäni kiinnostaviin aiheisiin. Odotan hedelmällistä vuoropuhelua, kyseenalaistamista ja yhteistyötä.”

 Miltä tulevaisuutesi näyttää?

”Näen tulevaisuuden valoisana. Tulevaa on turha murehtia liikaa. Aion tehdä nyt sitä, mikä tuntuu oikealta ja toivottavasti tulevaisuudessakin minulla on siihen mahdollisuus. Tähän mennessä erilaisia projekteja ja työmahdollisuuksia on ollut enenevässä määrin ja toivottavasti suunta pysyy samana. Luultavasti toimeentuloni tulee kasautumaan monista eri lähteistä.”

 

PeralaHanna Perälä, Aalto-yliopisto

Miksi opiskelet kuvataidetta?

”Itse asiassa tällä hetkellä opiskelen hyvin monimuotoisella taiteen linjalla (Master’s programme, Visual culture and contemporary art in Aalto University), jossa pystyn syventymään myös muihin taiteen aloihin kuvataiteen lisäksi. Tämä on yksi suuri syy siihen, miksi opiskelen. Haluan laajentaa osaamistani myös muilla taiteen aloilla, kuten installaatio- ja videotaide.”

Mitä odotat opiskeluilta?

”Odotan uutta perspektiiviä omaan taideprosessiin ja taidekentällä työskentelyyn. Koulutuslinjamme monimuotoisuus mahdollistaa opintoja myös muilta kuin perinteisen taiteen aloilta. Koen tämän tärkeäksi, sillä näen taiteilijan ammatin tärkeässä roolissa yhteiskunnallisten ja sosiaalisten rakenteiden uudistamisessa.”

Miltä tulevaisuutesi näyttää?

”Näen taidekentällä työskentelyn laajempana kokonaisuutena kuin vain oman taiteellisen prosessin edistämisenä. Uskon, että opiskelu mahdollistaa myös moniin kiinnostaviin projekteihin suuntautumisen. Vaikka tulevaisuus totta kai jännittää, niin en näe työnäkymiä lannistavina. Olen aina ollut ahkera tekemään työtä kuin työtä sekä tekemään taidetta omilla ehdoillani, joten tiedän pärjääväni. Kummatkin yksityisnäyttelyni on myyty melkein loppuun, joten se valaa myös uskoa tulevaan.”