Kulttuuriministeri Pia Viitanen kannattaa prosenttiperiaatetta

12.9.2014
Prosenttiperiaatteen edistäminen on tärkeää kulttuuriministeri Pia Viitaselle. Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia.
Prosenttiperiaatteen edistäminen on tärkeää kulttuuriministeri Pia Viitaselle. Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia.

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitaselle (sd) prosenttiperiaate on tärkeä periaate. Hän pitää tehtävänään sitä, prosenttiperiaate muuttuu teoiksi. Viitasen mielestä prosenttiperiaate parantaa yhteisiä ympäristöjämme ja tarjoaa työtä eri alojen taiteilijoille. Tamperelainen ministeri suosittelee käyntiä Vuoreksen asuntomessualueelle, jossa taide ja rakentaminen yhdistyvät hänen mielestään onnistuneesti.

 

Prosenttitaide on hallitusohjelmassa. Miten aiotte edistää sitä?

On hienoa, että nyt prosenttiperiaate on kirjattu hallitusohjelmaan. Tavoitteena on, että taidehankinnat otetaan mukaan jo suunnittelun varhaisessa vaiheessa.

Prosenttitaide työllistää eri alojen taiteilijoita, lisää yhteisen ympäristömme esteettisyyttä ja viihtyisyyttä sekä parantaa korkeatasoisen taiteen tasa-arvoista saatavuutta koko maassa. Periaate on tärkeä myös taiteilijoiden työllisyyden kannalta. Taiteilijat työllistyvät paitsi taideteosten tekijöinä, myös hallinnossa tarvittavina konsultteina ja muissa välittäjätehtävissä.

OKM on tukenut veikkausvoittovaroin prosenttiperiaatteen edistämistä myöntämällä valtionavustusta alan organisaatioille prosenttiperiaatteen pilottihankkeisiin yhteensä 743 000 euroa käytettäväksi vuosina 2013-2015. Lisäksi olemme varanneet Taiteen edistämiskeskuksen jaettavaksi tänä vuonna 380 000 valtionavustuksiin ”Prosentti rakennuskustannuksista taiteeseen” –hankkeille.

Prosenttiperiaatteen noudattamisesta ei ole olemassa säädöksiä, vaan se on – myös julkiseen rakentamiseen liittyen – vapaaehtoista. Minun tehtäväni on vaikuttaa niin kulttuuri- kuin asuntoministerinäkin siihen, että periaate muuttuu teoiksi.

 

Onko tiedossa konkreettisia toimia?

Hakuaika prosenttitaiteen edistämiseksi umpeutui elokuun puolessavälissä. Taiteen edistämiskeskus jakaa avustuksen (380 000) 10–20 hankkeelle. Valtion omaa taiteenhankintajärjestelmää tulee kehittää prosenttiperiaatteen suuntaan. Lisäksi on ratkaistava, miten valtio voi edistää kuntia noudattamaan prosenttiperiaatetta tai muuta tapaa hankkia taidetta julkisiin tiloihin

Taidetta Arkeen –asiakirjassa on hyviä ehdotuksia yhteisestä tekemisestä, oppimisympäristöjen rakentamisesta ja mm. työttömien taiteilijoiden palkkaamisesta prosenttitaidetta toteuttaviin hankkeisiin.

Asetan tänä syksynä ohjausryhmän koordinoimaan prosenttiperiaatteen edistämistä. Ohjausryhmän tehtävänä on viedä asiaa taas yksi askel eteenpäin.

 

Tuleeko mieleenne jokin/joitakin prosenttiperiaatteella toteutettu hanke, joka henkilökohtaisesti ilahduttaisi teitä?

Tamperelaisena ministerinä nostaisin esiin Vuoreksen asuntomessualueen ja siellä toteutetut hankkeet. Siellähän oli esillä sekä pysyvää taidetta että väliaikaisesti messujen ajaksi alueelle tuotuja taideteoksia. Pysyvistä taideteoksista mieleeni jäi esimerkiksi Marjukka Korhosen ja työryhmän Kuusen silmu –teoskokonaisuus. Hienoa on se, että taideohjelma on kuulunut alusta alkaen Vuoreksen suunnitteluun.

 

Paula Holmila

Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka on erikoistunut arkkitehtuuriin ja taiteeseen.