Kuntoutus auttaa taiteilijaa jaksamaan – haku seuraavaan KIILA-kuntoutukseen on nyt käynnissä

22.1.2018Kirjoittaja: Emmi Kantola
Kuvataiteilija Kaisu Koivisto sai kuntoutuksesta apua niskakipuihin.

Suomen Taiteilijaseura tarjoaa jäsenjärjestöihinsä kuuluville taiteilijoille mahdollisuuden hakeutua työkykyä edistävään kuntoutukseen. Puolitoista vuotta kestävä kurssi tarjoaa osallistujille tukea työhön, terveyteen ja elämänhallintaan.

Kuntoutuksen järjestää Petrea kuntoutuskeskus Turussa, ja sen tavoitteena on parantaa taiteilijan työkykyä sekä edistää hänen pysymistään työelämässä. Kuntoutus on osallistujille ilmainen.

Kuntoutukseen voi hakea joko fyysisen tai psyykkisen vaivan takia, ja hakemiseen tarvitaan lääkärin myöntämä B-todistus. Kurssilla pyritään vastaamaan jokaisen osallistujan yksilöllisiin tarpeisiin.

Kuvataiteilija Kaisu Koivisto osallistui vuosina 2016–2017 kuntoutukseen selkäkipujensa takia.

”Kuvataiteilijan työssä työasennot vaihtelevat paljon. Esimerkiksi tietokoneen ääressä työasento ei ole usein paras mahdollinen ja työhuoneella on toinen setti huonoja työasentoja.”

Kuvataiteilijoilla on hyvin harvoin työnantaja, joten myöskään työterveydenhuoltoa ei yleensä ole. Sen takia Koiviston mukaan taiteilijan on tärkeää huolehtia itse omasta hyvinvoinnistaan.

Koiviston mukaan kuntoutus auttoi paljon jaksamisessa,  ja hän sai sieltä muun muassa vinkkejä niska- ja hartiaseudun jumeihin.

”Sitä on nykyään tietoisempi, että omasta hyvinvoinnista tulee pitää kiinni monella tavalla!”

Suomen Taiteilijaseura on varmistanut mahdollisuuden KIILA-kuntoutukseen jäsenjärjestöjensä taiteilijajäsenille myös vuosiksi 2018–2019. Toiminnanjohtaja Kirsi Korhonen muistuttaa, että kyseessä on ainoa pitkäkestoinen ryhmäkuntoutus, joka on tarkoitettu nimenomaan ammattikuvataiteilijoille.

”Kuntoutus on tarkoitettu auttamaan taiteilijan työssä jaksamista niin, että työkyky pysyisi mahdollisimman hyvänä mahdollisimman pitkään. Tässä kuntoutuksessa otetaan hyvin huomioon kuvataiteilijoiden työn erityispiirteet, kuten se, että kuvataiteilija tekee yleensä työtään yksin ja työhön voi liittyä myös fyysistä kuormitusta”, sanoo Korhonen.

Vuoden 2018–2019 kuntoutukseen voi nyt hakea Kelan kautta. Tarkemmat tiedot hausta ja kuntoutuksesta ovat Suomen Taiteilijaseuran kotisivuilla.