Kuvataidevaalit-sivusto kartoittaa ehdokkaiden taidepoliittisia näkemyksiä

8.4.2019Kirjoittaja: Rosa Kuosmanen

Kulttuurin ja kuvataiteen rahoitusta sekä taiteilijoiden toimeentuloa käsittelevään kyselyyn vastasi lähes 350 eduskuntavaaliehdokasta eri puolilta maata.

Kuuden valtakunnallisen taiteilijajärjestön – Muu ry, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto, Suomen Taidegraafikot, Taidemaalariliitto ja Valokuvataiteilijoiden liitto – kampanja tähtää kuvataiteen aseman näkyväksi tekemiseksi kevään eduskuntavaaleissa.

Kuvataidevaalit.fi -sivustolle on kerätty vastaukset kyselyyn, jolla kartoitettiin ehdokkaiden mielipiteitä kulttuurin ja erityisesti kuvataiteen rahoituksesta sekä taiteilijan toimeentulosta. Kampanjan tarkoituksena on auttaa äänestäjiä löytämään ja äänestämään kuvataidemyönteinen ehdokas eduskuntaan.

”Kampanja syntyi tarpeesta saada kulttuurin ja erityisesti kuvataiteen asema näkyvämmäksi osaksi eduskuntavaaleja. Tulevalla vaalikaudella tehdään tärkeitä taidepoliittisia päätöksiä, mutta sitä koskevat kysymykset loistavat poissaolollaan perinteisissä vaalikoneissa”, Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton toiminnanjohtaja Venla Styrman kertoo.

Kyselyyn vastasi 343 ehdokasta 17 eri puolueesta. Vastaajia on kaikista vaalipiireistä, eniten Pirkanmaalta (55 vastaajaa), Uudeltamaalta (50) ja Helsingin vaalipiiristä (38).

Kysymykset ja väittämät liittyvät muun muassa taiteen julkiseen rahoitukseen, taiteilija-apurahojen tasoon, taiteilijoiden sosiaaliturvaan sekä keinoihin parantaa kuvataiteilijan työskentelyedellytyksiä ja ammatin harjoittamisen mahdollisuuksia. Kysely pohjaa Suomen Taiteilijaseuran hallitusohjelmatavoitteisiin, minkä lisäksi Taidemaalariliitto on julkaissut omat tavoitteensa. Monivalintakysymysten lisäksi ehdokkailla on ollut mahdollisuus kommentoida kutakin kysymystä ja tarkentaa mielipiteitään avoimissa vastauskentissä.

 

”Paneutuneet vastaajat käyttivät hyväkseen mahdollisuutta tarkentaa vastauksiaan kommenttikentässä, mikä toki nostaa kulttuuri- ja kuvataideasioihin perehtyneet ehdokkaat esiin. Toki kyselyyn luultavasti vastasi paljon jo lähtökohtaisesti kulttuuriin ja taiteeseen myönteisesti suhtautuvia ehdokkaita”, Styrman arvelee.

Kysely lähetettiin maanlaajuisesti puoluetoimistoihin maaliskuun alkupuolella. Jakelu kattoi kaikki vaalipiirit ja rekisteröityneet puolueet. Eniten vastauksia tuli vasemmistoliitosta (68 vastaajaa), vihreistä (44) ja perussuomalaisista (36). Kampanjan takana olevat taiteilijajärjestöt ovat vastausten perusteella todenneet, että vahvan taidemyönteisiä ehdokkaita löytyy puoluekentän eri laidoilta.

”Positiivisin yllätys minulle oli se, kuinka suuri määrä vastaajista kannatti kulttuuribudjetin osuuden nostamista prosenttiin. Tavoitteelle tuli laajaa kannatusta läpi puoluekentän – yhteensä 75 prosentilta vastaajista. Alkaa näyttää todennäköiseltä, että tasokorotus tullaan tulevalla vaalikaudella tekemään, ainakin jos lupauksiin on uskominen”, Taidemaalariliiton toiminnanjohtaja Alina Mänttäri toteaa.

 

Juttua korjattu 8.4. klo 12.45: Päivitetty lopullinen vastaajamäärä