Markus Kåhre EMMA:n tilaustyöstä: ”Malliesimerkki siitä, miten museoiden pitäisi toimia”

23.3.2016Kirjoittaja: Ville Blåfield
Markus Kehren teos
Markus Kåhre toteutti tilainstallaation EMMA:n tilauksesta. Museo myös osti teoksen kokoelmaansa. Kuva: Ari Karttunen / EMMA.

Kuvanveistäjä Markus Kåhre sai Espoon modernin taiteen museo EMMA:lta tilauksen, johon taiteilija voi taloudellisestikin olla tyytyväinen.

Kåhre toteutti museon kokoelmanäyttelyyn tilainstallaation, uuden työn, joka näyttelyn jälkeen jää museon kokoelmiin.

”Museo maksoi teoksen materiaalit ja ihan kunnon taiteilijapalkkion. Lisäksi tein teoksen vielä siellä museon tiloissa. Näinhän museoiden oikeasti pitäisikin toimia, tuottaa uusia teoksia. Tämä on malliesimerkki”, Kåhre sanoo.

”Jos vertaa siihen, miten monet museot toimivat, että mulla olisi ollut oma näyttely museossa, jossa teos olisi ollut esillä joitakin kuukausia ja jäänyt sitten mulle, olisin joutunut maksamaan kaikki materiaalit – olisin taiteilijana lopulta jäänyt miinukselle koko hommasta.”

On ihan hyvä, että taiteilija voi elää teosta tehdessään. Ja ehkä jopa että taiteilijan lapset saavat syödäkseen.

EMMA:n tilaustyö sisältää monimutkaista videotekniikkaa, joten teoksen tekokustannukset eivät olleet pikkuraha. ”Ja lisäksi on ihan hyvä, että taiteilija voi elää teosta tehdessään. Ja ehkä jopa että taiteilijan lapset saavat syödäkseen”, Kåhre sanailee.

”Kyllä tämä on hyvin poikkeuksellista suomalaisissa oloissa.”