#MeToo -ilmiö ulottuu nyt kuvataidealalle – Tuhannet taiteen ammattilaiset tuomitsevat seksuaalisen ahdistelun

7.11.2017Kirjoittaja: Anna Salonen

Kansainvälisestä taidemaailmaa ravistelee kohu seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta. Artforum-taidelehden pitkäaikaista kustantajaa, Knight Landesmania syytetään seksuaalisesta ahdistelusta. Joukko kansainvälisiä taidealan tekijöitä on allekirjoittanut avoimen Not Surprised –kirjeen, jossa tunnustetaan seksuaalisen häirinnän olevan yleinen ongelma alalla.

Tunnetun yhdysvaltalaisen Artforum-taidelehden pitkäaikaista kustantajaa, Knigth Landesmania, syytetään yhdeksän naisen seksuaalisesta ahdistelusta. 24. lokakuuta lehden entinen työntekijä nosti kanteen Landesmania ja Artforumia vastaan. Seuraavana päivänä Landesman erosi kustantajan tehtävistään.

Landesmanin irtisanoutumisen jälkeen verkossa julkaistiin kansainvälinen avoin kirje, Not Surprised, jossa tunnutetaan taidealalla vallitsevan seksuaalisen häirinnän yleisyys. Kirjeessä tuomitaan häirintä ja julistetaan, että aiemmin vallinnut hiljaisuus asian ympärillä tulee päättymään. Kirjeen allekirjoitti muutamassa päivässä 5 000 henkilöä, jonka jälkeen toiminto suljettiin toistaiseksi.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet niin seksuaalista häirintää kokeneet kuin todistaneet taiteen alan ammattilaiset, harjoittelijat ja opiskelijat. Joukossa ovat esimerkiksi valokuvataiteilija Cindy Sherman, muusikko Laurie Anderson ja näytelmäkirjailija Lynn Nottage.

Kirjeessä kerrotaan, että taiteen alalla käytetään väärin valta-asemia. Kirjeen mukaan ahdistelijoilla on yleensä paljon valtaa ja resursseja alalla. Allekirjoittaneita on esimerkiksi saatettu uhkailla ja vähätellä, jos he ovat yrittäneet tuoda kokemaansa seksuaalista ja emotionaalista väärinkäytöstä esille.

Allekirjoittaneet julistavat, etteivät aio enää sietää ahdistelua, häpeää, eivätkä hiljaisuutta aiheen ympärillä. He toivovat, että alan eri toimijat miettisivät, miten seksuaalista häirintää ja epäoikeudenmukaisuutta voitaisiin käsitellä tulevaisuudessa.

#MeToo -kampanja paljasti seksuaalisen häirinnän laajuuden

#MeToo -kampanjaksi kasvanut kohu seksuaalisesta häirinnästä alkoi, kun The New York Times julkaisi artikkelin, jossa kerrotaan tunnetun Hollywood-ohjaajan, Harvey Weinsteinin, ahdistelleen useita naisia kolmen vuosikymmenen ajan. BBC:n julkaiseman uutisen mukaan yli 50 naista syyttää Weinsteinia seksuaalisesta häirinnästä, osa jopa raiskauksista. Syytöksiä ovat esittäneet esimerkiksi näyttelijät Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie ja Rose McGowan.

Weinsteinin skandaalin jälkeen sosiaalisessa mediassa on levinnyt #MeToo -kampanja, joka nosti seksuaalisen häirinnän laajuuden kansainvälisesti esille. Kampanja alkoi näyttelijä Alyssa Milanon Twitter-viestistä, jossa hän kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita naisia vastaamaan viestiinsä Me too (minä myös), jotta ongelman todellinen laajuus paljastuisi.

Suomessa esimerkiksi ohjaaja ja näyttelijä Heli Lindén on paljastanut, että kotimaisella elokuva-alalla toimii seksuaalista häirintää harjoittava rinki.

Taiteilija-lehti kysyy suomalaisilta ammattikuvataiteilijoilta, esiintyykö Suomen kuvataidekentällä seksuaalista häirintää ja ahdistelua. Kyselyyn vastataan täysin anonyymisti, ja vastaaminen kestää vain pari minuuttia. Vastaa kyselyyn täällä.