Myös kesänäyttelyistä saa näyttelykorvauksia, muistuttaa Kuvasto

9.6.2016Kirjoittaja: Kati Pelkonen

Voiko kesänäyttelystä saada näyttelykorvauksia? Entä milloin? Kuvasto selventää kesänäyttelyiden käytäntöjä.

Tekijänoikeuslain perusteella vastaus on yksiselitteinen. Näyttelynjärjestäjän tulee maksaa näyttelykorvaus, kun näyttelyssä on esillä taiteilijan omistamia teoksia. Käytännössä kesänäyttelyiden sopimuskäytännöt vaihtelevat.

Kuvasto perii näyttelykorvauksen, kun näyttelyn järjestää esimerkiksi kunta tai valtio tai kun näyttelyyn on pääsymaksu. Kesänäyttelyitä toteutetaan kuitenkin hyvin erilaisista lähtökohdista. Kulttuurikesän kiintokohteiksi vakiintuneet Mäntän kuvataideviikot, Fiskarsin kesänäyttely tai Taidekeskus Salmelan kesä eroavat toteutukseltaan sekä toisistaan että taidemuseoista. Oma lukunsa ovat taiteilijavetoiset, nollabudjeteilla syntyneet ryhmänäyttelyt.

Perinteisesti Kuvasto on sopinut suurimpien kesänäyttelyiden järjestäjien kanssa näyttelykorvauksista. Käytäntö poikkeaa Kuvastolle ilmoitettavista museonäyttelyistä, joihin sovelletaan näyttelykorvaushinnastoa. Kesänäyttelyiden saattaminen lähemmäs yleistä korvausrakennetta on pitkäjänteinen tavoite, kuten myös erilaisten vallitsevien sopimuskäytäntöjen yhdenmukaistaminen, kesänäyttely kerrallaan.

Tekijänoikeudellisia näyttelykorvauksia Kuvasto kerää edustamiensa taiteilijoiden puolesta. Laki on kuitenkin kaikille sama. Kuvaston suosituksena on, että näyttelykorvaus maksetaan kaikille riippumatta siitä, kuuluuko taiteilija Kuvastoon.