Sculptorissa uusi galleristi

13.12.2012

TEKSTI: TIINA VERÄJÄNKORVA

Suomen Kuvanveistäjäliiton ylläpitämässä galleria Sculptorissa aloitti heinäkuun lopulla uusi galleristi Hanna Kress. Hanna on asunut viimeiset viisitoista vuotta Madridissa ja sitä ennen pitkään Saksassa. Koulutukseltaan hän on Tukholman Kungliga Tekniska Högskolanista valmistunut arkkitehti. Arkkitehtuuria hän opiskeli myös Sveitsissä.

Kiinnostus taiteeseen johti Hannan vähitellen kuraattoriksi ja taidemanageriksi. Hän onkin toiminut useiden taiteilijoiden managerina ja organisoinut näyttelyjä mm. Madridissa, Berliinissä ja Pietarissa, jossa hänellä onkin erinomaiset suhteet Pushkinskaya 10 -taidekeskukseen. Vuosien varrella hän on verkostoitunut ja työskennellyt mm. italialaisten, espanjalaisten, saksalaisten ja venäläisten taiteilijoiden kanssa. Hanna Kress puhuu suomen lisäksi sujuvasti viittä kieltä.

Kansainvälinen tuuli puhaltaakin nyt Sculptorissa ja heti ensi vuonna Galleria Sculptor osallistuu useita aisteja herättelevällä, värikkäällä kokonaisuudella Tukholman Supermarket-taidemessuille  ja myöhemmin keväällä galleria esittelee suomalaista nykykuvanveistoa Suomen Berliinin instituutissa. Kysyttäessä Hanna Kressiltä miten hän kehittäisi  Sculptorin toimintaa nousevat kansainvälinen vuorovaikutus ja vaihtonäyttelyt kärkeen. Hän toivookin suomalaisen nykykuvanveiston avautuvan yhä laajemmalle kansainväliselle yleisölle ja toivottaa tervetulleeksi myös kansainväliset taiteilijavieraat. Tärkeänä hän näkee Sculptorin aseman Suomen ainoana kuvanveistoon keskittyvänä galleriana ja sen korkeatasoisen ja nykykuvanveiston eri lähestymistapoja valottavan näyttelyohjelman ylläpitämisen.

Hanna Kress on muuttanut kesällä Suomeen ja asuu Tapiolassa. Espanjan kiristyvä taloudellinen tilanne sai hänet palaamaan 25 vuoden jälkeen kotimaahan. Hän on päivittänyt ahkerasti suomalaisen nykytaiteen tuntemustaan galleriakierroksilla ja tuonut jo tullessaan eri maalaisia taiteen ystäviä galleria Sculptoriin. Hän on myös ottanut aktiivisen roolin suhteessa yrityksiin ja Sculptorissa onkin vietetty hauskoja iltoja taiteen ja esimerkiksi cava-maistiaisten parissa. Hän on itsekin varsinainen viiniasiantuntija ja nauttii viininmaistelusta hyvän ruuan  ja seuran ryydittämänä. Harrastuksenaan Hanna mainitsee valokuvauksen, jota hän on opiskellut Firenzessä The Darkroomin Mikele Peron johdolla ja hänellä on ollutkin jo yksi oma valokuvanäyttely Madridissa.

Tervetuloa tutustumaan energiseen Hannaan! Melkein millä kielellä vaan.