STS:n jäsenjärjestöt: Taidegalleriatilasto tulee tarpeeseen mutta luvut eivät kerro kaikkea

27.10.2017Kirjoittaja: Anna Salonen

Suomen Taiteilijaseuran jäsenjärjestöt tunnustavat Frame Contemporary Art Finlandin julkaiseman Taidegalleriatilasto 2016 tarpeellisuuden. Tiedotteessa jäsenjärjestöt haluavat omalta osaltaan avata lukuja taidegalleriatilaston takana sekä kertoa kolmannen sektorin gallerioiden roolista galleriakentällä.

Jäsenjärjestöjen mukaan Frame Finlandin julkaisema galleriatilastolle on ollut tarvetta, sillä tilastot tekevät kuvataideorganisaatioiden roolin suomalaisen kulttuurituotannon esittelijöinä näkyväksi. Valokuvataiteilijoiden liiton toiminnanjohtaja Henna Harri korostaa, että siinä missä galleriatilasto näyttää luvut, niiden avaaminen on kentän toimijoiden vastuulla.

Taidegalleriatilasto 2016 -selvityksessä galleriakenttä jaetaan kolmannen sektorin, yksityisen sektorin sekä julkisen sektorin gallerioihin. Jäsenjärjestöjen mukaan uudelle jaottelulle oli tarvetta, sillä aiempi jako kaupallisiin ja ei-kaupallisiin gallerioihin oli harhaanjohtavaa. Jäsenjärjestöt korostavat, että vaikka taiteilijajärjestöjen galleriat kuuluvat kolmanteen sektoriin, ne toimivat sikäli kaupallisesti, että pyrkivät edistämään taiteilijoiden toimeentuloa ja teosten myyntiä.

Henna Harri. Kuva: Sara Ahde

Jäsenjärjestöjen mukaan kolmannen sektorin galleriat toimivat esimerkiksi aloittelevien taiteilijoiden ponnahduslautana vaativaan ammattiin sekä käsitteellisemmän, immateriaalisen ja performatiivisen taiteen esittelijöinä.

”Meillä on merkittävä rooli siinä, että on näyttelypaikkoja sellaisillekin teoksille ja taiteilijoille, joiden teokset eivät ole helposti rahaksi muutettavissa”, toteaa Harri.

Jäsenjärjestöjen tiedotteen ovat allekirjoittaneet MUU ry, Suomen taidegraafikot ry, Suomen Kuvanveistäjien liitto ry, Taidemaalareiden liitto ry ja Valokuvataiteilijoiden liitto ry. Tiedotteen voi lukea täältä.