Taide löysi paikan kauppakeskuksesta

5.11.2021
Taideteoksia näyttelyssä
Ars Pori Megastore -näyttelyssä taiteilijakollektiivi nabbteerin videoteos plantationoseni (2021)  ja etualalla Heli Ryhäsen installaatio Landscape. Kuva: Hanna Hannus

Taiteilijalähtöinen näyttely ja taidetapahtuma Ars Pori Megastore Porin kauppakeskus IsoKarhussa saa todennäköisesti jatkoa tulevina vuosina. Taiteilijoille kauppakeskus näyttelytilana on ollut kiinnostava ympäristö.

Tunnelma porilaisessa kauppakeskuksessa on perjantai-iltapäivänä unelias.

Vaatekaupan kulmalta liukuportaat vievät alas kellarikerrokseen. Joskus aikanaan täällä oli lastentarvikeliike, nyt ovelta avautuu näkymä Heli Ryhäsen, Marja Patrikaisen ja Anssi Taulun veistoksiin sekä taiteilijakollektiivi nabbteerin videteokseen.

Ville Kirjanen, Farbod Fakharzadeh ja Petri Haavisto. Kuva: työryhmä

Ryhäsen veistosten ihmishahmot lipuvat kanooteilla muovimeressä teoksessa Landscape (2014). Muovi on kääriytynyt peuran hahmon ylle Marja Patrikaisen veistoksessa Beautiful Creature From Another World (2020). Kulutuksen ja luontosuhteen kritiikkiin ei kovin usein kauppakeskuksessa törmää.

Kauppakeskus Iso Karhu oli aiemmin Porin suosituin, mutta muutama vuosi sitten sen paikan vei uudempi ostosparatiisi keskustan toisella laidalla. Siellä missä IsoKarhussa ennen oli kaupungin vilkkain kahvila, on nyt tyhjä liiketila.

Tästä asetelmasta idea lähti syntymään porilaisten kuvataiteilijoiden Petri Haaviston ja Ville Kirjasen mielessä. Voisiko tyhjissä liiketiloissa järjestää taidenäyttelyn ja samalla houkutella väkeä liikkumaan jälleen keskustassa?

Mukaan näyttelyn järjestelyihin liittyi taiteilija-kuraattori Farbod Fakharzadeh, jolle Pori oli tuttu paikka opiskelukaupunkina. Kolmikko on toiminut Ars Pori Megastore -näyttelyn työryhmänä.

Kauppakeskus innostui taiteen mahdollisuuksista

Vuosi sitten sama työryhmä oli mukana järjestämässä Kulttuurityhjiö-tapahtumaa, jossa jo toimintansa lopettanut liiketila Porissa heräsi viikon ajaksi eloon taidenäyttelyn ja -tapahtumien paikaksi. Tapahtuma oli osa Porin kaupungin ja EU:n Urbcultural Planning-hanketta.

Syntyi ajatus jatkaa samaa mutta isommin.

– Mopo lähti positiivisesti käsistä, Kirjanen naurahtaa kuvatessaan Ars Pori Megastoren syntyä.

Taiteilijaryhmä otti yhteyttä IsoKarhun omistavaan Cityconiin ja ehdotti yhteistyötä. Yhdessä kauppakeskuksen johdon kanssa tehtiin opintoretki Helsinkiin tutkimaan kauppakeskusten uusia tuulia, kuten kauppakeskus REDIn Kalasataman Vapaakaupungin olohuonetta.

Kauppakeskuksen ja näyttelytyöryhmän välille syntyi yhteinen tahtotila, ja näyttely koottiin melko nopealla aikataululla. Kauppakeskus tarjosi näyttelytilat maksutta, ja kuluja saatiin katettua apurahalla.

”Ars Pori Megastore on täysin taiteilijalähtöinen tapahtuma, ja sellaisena se on tarkoitus pitääkin.”

Kaupunkilaiset ovat löytäneet kuusiviikkoisen näyttelyn hyvin.

– Pelkästään avajaisissa oli 6 605 kävijää. Nyt on näyttelyn viimeinen viikko käynnissä ja näyttää siltä, että 12 000–15 000 kävijää tulee olemaan yhteensä, Haavisto kertoo.

Kauppakeskuksen puolelta toiveena oli saada kauppakeskukseen enemmän ihmisiä paikalle ja saada julkista tilaa aktivoitua. Ars Pori Megastoreen liittyy näyttelyn lisäksi tapahtumia ja keikkoja.

– Selvästi nuoria on tullut paikalle myös. Kauppakeskukseen ei ehkä ole samanlaista kynnystä kuin museoon astuessa, Haavisto summaa.

Teosten sisällöstä ja kuratoinnista vastasi täysin työryhmä.

– Ars Pori Megastore on täysin taiteilijalähtöinen tapahtuma, ja sellaisena se on tarkoitus pitääkin. Toiminnalle on tarkoitus löytää jatkuvuutta ja toteuttaa Ars Pori Megastore uudelleen ensi vuonna. Tämä toimintamalli voisi olla vietävissä myös muihin kaupunkeihin, Kirjanen sanoo.

 

Äänitaidetta sovituskopissa

Entä minkälaista taiteilijalle on asettaa teos esille näin epätyypilliseen näyttelypaikkaan?

”Ajatuksena ei ollut tehdä kauppakeskuksesta museon näköistä.”

Farbod Fakharzadeh on kuratoinut yhden näyttelyn kokonaisuuksista. Hän on tehnyt näyttelyitä aiemmin gallerioihin, museoihin ja hylättyihin rakennuksiin. Toimiva kauppakeskus oli erilainen kokemus kuin mikään aiemmista.

– Ajatuksena ei ollut tehdä kauppakeskuksesta museon näköistä. Tämä on kiinnostava paikka taiteelle juuri siksi, että näyttelypaikka on edelleen toiminnassa oleva kauppakeskus, Fakharzadeh sanoo.

Käytännön kannalta teosten installaation ja valaistus on myös ollut erilaista ja paikoin haastavaa verrattuna taidemuseoympäristöön.

Taiteilijoille kauppakeskus on kuitenkin ollut Fakharzadehin mukaan todella kiinnostava ympäristö.

– Monet kyselevät jo, toteutuuko näyttely myös ensi vuonna, jotta voi kehittää teoksia juuri siihen ympäristöön.

Kauppakeskuksen maailma näkyy jo tämän vuoden Ars Pori Megastoressa.

Kuvataiteilja Komugi Andon installaatio ja ääniteos Äitini soitti (2021) löytyy entisen vaateliikkeen sovituskopista.

Siellä, missä ennen sovitettiin vaatteita, voi nyt sovittaa nykytaidetta.

Teksti: Hanna Hannus

Ars Pori Megastore -näyttely Kauppakeskus IsoKarhussa (Yrjönkatu 14, Pori) 25.09.2021 – 07.11.2021. Näyttely auki ke-su klo 12–18. Ei pääsymaksua.