Salmela torjuu taantumaa tunnettujen nimien avulla

26.6.2015Kirjoittaja: Miisa PulkkinenValokuvaaja: Matti Lehto
Kesäpäivä Salmelassa.
Kesäpäivä Salmelassa.

”Tämä kesä näyttää oikein positiiviselta”, kuvaa toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala tunnelmia Mäntyharjulla.

Taidekeskus on ollut auki pari viikkoa, ja lomalaiset ovat alkaneet virrata Mäntyharjulle. Salmelassa käy kesäisin 30 000 vierasta. Kävijämäärä on jatkuvassa kasvussa, mutta toiminnanjohtaja Hoikkalan mukaan viime kesän suosioon vaikutti taantuma. Tänä vuonna Salmela houkuttelee kävijöitä tunnetuilla nimillä ja etenkin naiskuvataiteilijoilla, joista Hoikkala nostaa esiin Marika Mäkelän ja Marjatta Tapiolan.

Kesänäyttelyn muut taiteilijat ovat kuvataiteilijat Asta Caplan, Hannu Hyrske ja Kia Taegen, taidemaalari Jan Neva, taidegraafikot Tiina Kivinen ja Piia Lehti, tekstiilitaiteilija Helena Vaari, valokuvaaja Ralph Larmann sekä kuvanveistäjät Hannele Kylänpää, Arvo Siikamäki ja Tiina Torkkeli.

Mukana näyttelyssä on myös viisi nuorta kuvataiteilijaa, jotka ovat työskennelleet Salmelan residenssissä talvella. Kesän nuoreksi taiteilijaksi Salmela valitsi Kia Taegenin, joka on 24-vuotias arkkitehtuurin kandidaatti Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta. Nuoret taiteilijat kiinnostavat kävijöitä.

”Ihmiset haluavat tukea nuoria taiteilijoita ostamalla teoksia. Siinä on lämmin ajatus mukana”, kertoo Hoikkala.

”Kohta tänne pitää laittaa liikennevalot, kun on niin paljon porukkaa.”

Suomen tunnetuimmat kuvataiteilijat tai nousevat nuoret tekijät eivät kuitenkaan yksin selitä Salmelan suosiota. Tekijöitä on monia, kuten kulttuurimiljöö veistospuistoineen ja järvineen, lomatunnelma sekä Merikanto-laulukilpailu ja muut konserttisarjat. Muut kuin taiteelliset valtit merkitsevät paljon. Uusi ravintola on pidentänyt keskimääräistä vierailuaikaa, joka on nyt 2,5 tuntia. Tänä kesänä avattiin Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo, joka puolestaan houkuttelee luontomatkailijoita. Kasvun mahdollisuuksia on, sillä kussakin Mäntyharjun mökissä käy kesäisin keskimäärin 15 ihmistä, joista puolet vierailee Salmelassa.

”Ehdottomasti on kasvupotentiaalia. Kohta tänne pitää laittaa liikennevalot, kun on niin paljon porukkaa”, kertoo toiminnanjohtaja Hoikkala tyytyväisenä.