Taiteilijan TOP3-työvälineet: Hanna Ojamo

18.12.2012

Sarjassa pyydetään kuvataiteilijoita nimeämään TOP3-työvälineensä. Ensimmäisenä vuorossa on mediataiteilija Hanna Ojamo.

1. iPuhelin. Kalenteri, tapaamiset, puheiden ja blogien juuret, muistiinpanot kokouksista, kaikki on tämän varassa. Pelottaa ajatellakin, jos joskus vaikka oikosulku tai sähköinen häiriö pyyhkisi kaiken pois… Toisaalta, uusin tekniikka ei ole markinoille tullessaankaan lähelläkään täydellistä, markkinavetoisessa kulttuurissa vasta kuluttajat testaavat ne. Laitteet ovatkin usein yhteensopimattomia vaativammalle käyttäjälle.

2. Kynä. Edelleen hyvä ja toimiva tekninen innovaatio muutaman tuhannen vuoden takaa. Toimii etenkin silloin, jos kohdan 1 tekniikka pettää. Ja silloin, jos taivaalta sataa vettä, räntää tai jotakin näiden väliltä tuotantopalaverista  kokoukseen juostessa. Luonnostelen myös storyboardit elokuvaa varten kynällä, useimmiten mustalla tussilla, sarjakuvan muodossa.

3. Videoeditointiohjelmat. Jos en itse leikkaisi elokuviani, tuntuisi, että en ole ollut sanojeni takana. Mediataide on muutenkin tarpeeksi immateriaalista luonteeltaan. Leikkaaminen on myös tapa järjestää maailmaa uudelleen silloin, kun se ei vastaa totuutta.

Kun tekniikan kanssa taistelee päivittäin, siihen kasvaa kiinni, mutta samalla kaipaa yhä enemmän täydellistä irtiottoa. Säännöllisin väliajoin pakenen residenssitalolleni Kreikkaan puutarha- ja huoltohommiin, ja pyrin irti hetkeksi kaikenlaisista vempaimista. Netistä onkin erityisen helppo päästä eroon Kreikan talolla, sillä vuorilla pään yli pyyhkäisee välillä voimakas ukkonen vaurioittaen modeemia. Sen korjaamiseen, taisteluun puhelinoperaattorin kanssa ja kuljettamiseen takaisin 400 metriin menee päiviä. Kenttää puhelimeenkin löytyy parhaiten vain laaksosta. Tekstiviestin saaminen vasta seuravana päivänä onkin eräänlainen eteläeurooppalainen versio asian yli nukkumiselle.