Taidemaalari Tiina Pyykkinen valitsi gallerian tilan perusteella

1.4.2015Kirjoittaja: Miisa PulkkinenValokuvaaja: Tiina Pyykkisen kuva Amanda Aho
Tiina Pyykkinen. Kuva Amanda Aho.
Tiina Pyykkinen.

Taidemaalari Tiina Pyykkinen vastailee kysymyksiin kesken näyttelyn ripustuksen. tm•galleriassa kokonainen seinä on muuttunut valkoisesta kiiltävän mustaksi. Vielä kun valaistus saadaan asennettua, tila muuttuu kopioksi itsestään. Musta seinä heijastaa vastapäiselle seinälle nousevat maalaukset.  Tiina Pyykkinen haki näyttelyaikaa Taidemaalariliiton galleriasta juuri tilan takia.

”Olen Taidemaalariliiton kokelasjäsen, mutta suurin painoarvo oli sillä, että pidän tästä tilasta. Mun mielestä tämä on hyvin kaunis tila. Ajattelin, että olisi mielenkiintoista tehdä tähän tilaan jotain kokonaisvaltaista. Koen tilan haasteelliseksi siinä mielessä, että kun tänne tullaan, tämä tila on lähestulkoon katsottu samalla katsomiskerralla. Ajattelin, millä tavalla voisin rikkoa sitä, ja miten liikkeen kautta tapahtuu jatkuvasti muutoksia. Miten sen voisi ratkaista? Olen ennenkin käyttänyt heijastavia ja kiiltäviä materiaaleja, ja ne olivat luonteva lähtökohta sille, että voisi olla jokin keino joka samalla vertautuu maalauksiin. Ajattelin, että voisin tehdä tästä tilasta itsestään kokonaisen kopion, joka on jo maalaus itsessään. Kun ihminen tulee sisään ja kävelee, illuusio tilasta muuttuu koko ajan. Se rakentuu toisin.”

Mun mielestä tämä on hyvin kaunis tila. Ajattelin, että olisi mielenkiintoista tehdä tähän tilaan jotain kokonaisvaltaista.

tm•gallerian Painted place -näyttely on Saarijärvellä syntyneen Pyykkisen toinen yksityisnäyttely Helsingissä. Ensimmäisen hän piti HIAPin Kaapelin galleriassa pian Kuvataideakatemiasta valmistumisen jälkeen 2012. Helsingin galleriakenttää hän sanoo seuraavansa vielä tarkkailijan roolista. Jonkinlainen muutos on hänen mielestään aistittavissa.

”On herännyt keskustelua siitä, pitäisikö kokonaisrakenteelle tehdä jotain. Sille, miten rahoitusmallit saadaan toimimaan. Yksi osa kokonaisuutta on Checkpoint Helsinki, joka on kuvataiteilijoille erittäin tervetullut. Tarvitseeko liittojen gallerioiden puolustaa paikkaansa? En usko. Niillä on omat paikkansa, ja kaikki uudet avaukset ovat erittäin tervetulleita. Ne tuovat ehkäpä uutta tuulahdusta ja uusia näkökulmia kentälle. Se on vain positiivista.”

Tiina Pyykkinen: PAINTED PLACE , tm•galleria, 4.4. – 19.4.2015