Turun Taiteen talo ratkaisi taiteilijoiden työtilaongelman – uudelta talolta toivotaan yhteisöllisyyttä

Turkulaiset kuvataiteilijat joutuivat luopumaan Barkerin ja Logomon työhuonetiloista, mutta ratkaisu uusiin tiloihin löytyi kaupungin avulla Rettigin vanhasta tupakkatehtaasta aivan kaupungin keskustasta.

Turkulaisten taiteilijoiden työhuonetilanne ei näyttänyt vielä reilu vuosi sitten hyvältä.

Ateljeekäytössä olleille vanhan teollisuusrakennuksen Barkerin talon vuokralaisille tuli toissakesänä kylmäävä uutinen, kun rakennuksen omistaja haki lupaa muuttaa talo kokonaan asunnoiksi. Kaupunki myönsi luvan, ja se tarkoitti että ateljeekäytön aika oli Barkerilla ohi. Kaupungilta saatiin myös tieto, että Logomon työtiloihin ei enää myönnetä vuokratukea.

Ateljeetoimintaa Barkerilla ja Logomossa pyöritti Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö, joka lähti tekemään työtä uusien tilavaihtoehtojen kartoittamisessa. Ateljeesäätiön pitkäaikainen, juuri eläköitynyt asiamies Tuula Paalimäki ehti kautensa lopulla hoitaa vielä Taiteen talon asioita.

– Kävimme kiertämässä Turussa eri kiinteistöjä ja tutkimme vaihtoehtoja. Rettigin talo oli ollut pitkään myynnissä, ja siihen oli kaavailtu esimerkiksi hotellia. Se valikoitui parhaaksi vaihtoehdoksi.

Kuvataiteilija Annika Dahlsten oli yksi taiteilijoista, joiden työhuone sijaitsi ”Barkerilla”.

– Kuvataiteilijoiden lisäksi myös monet muut taiteilijat olivat vuoden 2020 tienoilla ongelmissa tilojen suhteen. Laskimme, että Turussa oli tuohon aikaan yhteensä noin 300 taiteilijaa etsimässä uutta ”kotia”. Barkerilta joutuivat lähtemään myös teatteri ja Turun Taidegraafikoiden yhteistyöhuone, ja samaan aikaan uusia tiloja etsivät esimerkiksi Kirjan talo ja Turun ylioppilasteatteri.

Turun vapaan kentän taiteilijat aktivoituivat tilakysymyksessä.

 

Niinpä Turun vapaan kentän taiteilijat aktivoituivat tilakysymyksessä. Säännöllisesti tapaava Taidekahvit-verkosto oli luonut luontevan pohjan eri alojen taiteilijoiden yhteistyölle. Läänintaiteilijana työskentelevä Dahlsten oli aktiivisesti mukana verkoston työskentelyssä.

– Teimme esimerkiksi sisäistä selvitystä tilatarpeista, ja onnistuimme saamaan kaupungin huomion taiteilijoiden tilanteelle. Kampanja osui hyvään saumaan, sillä juuri viime vuoden keväänä käytiin kuntavaalit, jotka Turussa olivat myös pormestarivaalit, Dahlsten kertoo.

Taiteilijoiden kampanja ja Ateljeesäätiön aktiivisuus tuottivat hedelmää. Turun kaupunki teki kesällä 2021 esisopimuspäätöksen Ateljeesäätiön kanssa kahden kerroksen ottamisesta kuvataiteilijoiden työhuonekäyttöön.

Rakennuksella oli kuitenkin edelleen muitakin ostajaehdokkaita. Lopulta syksyllä 2021 uutisoitiin taiteilijoiden kannalta huojentava päätös, kun Turun kaupunki osti koko Rettigin talon rakennuksen.

Kaupungin sitoutuminen hankkeeseen saa kehuja niin Paalimäeltä kuin Dahlstenilta.

– Turun kaupunki teki hirveän hienosti tässä kyllä. On hienoa, että kuvataiteilijoiden työhuonetilat ovat nyt yhdessä rakennuksessa, niistä voi muodostua yhteisö aivan toisella tavalla, Paalimäki sanoo.

Muuttokiireitä ja yhteisnäyttely

Lopulta käytännön toteutus tapahtui melkoisella vauhdilla.

Barkerilta Rettigin taloon muuton yhteydessä Logomolla sijainneista työhuoneista luovuttiin, eli kaikki Ateljeesäätiön turkulaiset vuokralaiset muuttivat tänä keväänä uuteen Taiteen taloon.

Ateljeesäätiö vastasi vanha rakennuksen remontoinnista taiteilijoiden työhuonekäyttöön. Taiteilijavuokralaisia uuteen Taiteen taloon tuli yhteensä reilu neljäkymmentä.

– Aikataulu oli kireä, ja jotkut taiteilijat joutuivat odottamaan sisäänmuuttoa. Tilat työhuoneisiin muokattiin luokkahuoneista, joten esimerkiksi valaistus tuotti haastetta, Paalimäki kertoo.

Kuvataiteilija Annika Dahlsten kehuu uuden työhuoneen sijaintia.

”On upeaa olla vanhojen, kauniiden rakennusten ympäröiminä, ja että taiteilijana pääsee tällaiseen inspiroivaan ympäristöön.”

– Hienoa Taiteen talossa on sijainti keskustassa historiallisen Turun sydämessä. On upeaa olla vanhojen, kauniiden rakennusten ympäröiminä, ja että taiteilijana pääsee tällaiseen inspiroivaan ympäristöön. Päärakennus itsessään on toimiva, työhuoneissa on isot korkeat ikkunat ja tilan tuntua.

Taiteen talon hallituksen jäseneksi valittu Dahlsten toivoo, että tulevaisuudessa talo yhdistää eri vapaan kentän taiteilijoita, ja että se tukee todella taiteilijoiden työtä.

Hän on itse jo ehtinyt muuttaa uudelle työhuoneelle, vaikka siellä vallitseekin vielä ”iloinen kaaos”.

– Talossa on aikamoinen tekemisen meininki. Jo Barkerilla alkoi muuttouhkaan liittyvä yhteenhitsautuminen, mikä näkyy yhteisöllisyytenä. Olemme heti alusta asti olleet Taiteen talon taiteilijat, Dahlsten kuvaa.

Jo tulevana kesänä elokuussa Taiteen talon taiteilijat pitävät yhteisen näyttelyn. Taiteen talossa tietenkin.

 

Taiteen talon avajaiset Turussa 14. toukokuuta 2022. Tilaisuus on avoin.
Katso ohjelma:
https://www.turku.fi/taiteen-talo