Uusi palvelu lisää julkisen taiteen käyttömahdollisuuksia

19.10.2020Kirjoittaja: Roxy Mikkonen
Kuvanveistäjä Denise Zieglerin Kunniakuja – Guard of Honour (2014) on yksi palvelun kautta hankittavissa olevista teoksista. Kuva: Patrik Rastenberger

Isot veistokset on Suomen Kuvanveistäjäliiton kehittämä uusi julkisen taiteen hankintapalvelu, jonka kautta on mahdollista ostaa ja vuokrata ammattikuvanveistäjien teoksia julkiseen tilaan.

Julkisen taiteen suosio kasvaa, mutta kynnys tilata taideteos tai järjestää taidekilpailu esimerkiksi väliaikaista tarvetta tai tapahtumaa varten voi olla monelle toimijalle liian suuri. Samalla useilla taiteilijoilla on varastoituna runsaasti uusia ja vanhoja teoksia, jotka odottavat pääsyä yleisön nähtäville.

Tilanteeseen havahduttiin Suomen Kuvanveistäjäliitossa, jonka lokakuussa avautunut Isot veistokset -palvelu tarjoaa ammattikuvanveistäjien valmiita teoksia sijoitettavaksi julkisiin tiloihin, tapahtumiin ja myös yksityisiin kokoelmiin.

”Aina julkisen taiteen hankinnoissa ei ehditä tai ei ole resursseja kilpailun järjestämiseen tai uuden teoksen tilaamiseen. Ammattitaiteilijoille palvelu taas antaa mahdollisuuden tarjota varastoituina olevia teoksiaan esille ja saada sitä kautta tuloja”, Suomen Kuvanveistäjäliiton toiminnanjohtaja Tiina Veräjänkorva kuvailee palvelun hyötyjä.

Uusi palvelu mahdollistaa teoksen hankinnan pysyvästi tai määräajaksi nopealla aikataululla ja monenlaisiin tarpeisiin.

Uusi palvelu mahdollistaa teoksen hankinnan pysyvästi tai määräajaksi nopealla aikataululla ja monenlaisiin tarpeisiin. Kuvanveistäjäliitto räätälöi yhdessä tilaajan ja taiteilijan kanssa kuhunkin tilanteeseen sopivan paketin, ja antaa asiantuntija-apua teosten ja taiteilijoiden valinnassa.

”Teoksen voi vuokrata esimerkiksi seminaariin, taidenäyttelyyn tai kaupungin juhlavuoden ajaksi, tai ostaa pysyvästi vaikka yrityksen aulatiloihin. Ensimmäisessä pilottihankkeessamme kuvanveistäjien Jenni Tieahon  ja Tilla Kekin veistoksia vuokrattiin Saara Cantellin työn alla olevaan elokuvaan. ”, Veräjänkorva luettelee.

Isot veistokset -palvelusta löytyy erilaisista materiaaleista valmistettuja, eri kokoisia ja kestoltaan vaihtelevia veistoksia ja installaatioita. Teoksia on valittavissa sekä ulko- että sisätiloihin, ja teokset voivat olla myös vanhempaa tuotantoa. Palvelun taustalla onkin myös kestävän kehityksen ja kiertotalouden näkökulmat, joita myös Kuvanveistäjäliiton parin vuoden takaisessa Sculptore Expanded -näyttelyhankkeessa käsiteltiin.

”Toivomme, että tällainen matalan kynnyksen palvelu lisää taiteen käyttömahdollisuuksia ja näkyvyyttä julkisissa tiloissa ja erilaisissa tapahtumissa.”